Aan tafel! Mmm, dat ziet er lekker uit! – Column Uitblinkers november 2019
Hoe ziet jouw favoriete eten eruit? Eet je graag vlees of liever vis, misschien
vegetarisch? Hou je van Hollandse pot of meer van de Oosterse keuken. En de
groenten wil je die beetgaar gekookt, geroosterd in de oven of liever als salade? En
hou je van verschillende kleuren op je bord of ben je iemand die graag zijn eten door
elkaar prakt? Allemaal keuzes die we dagelijks maken.
Mensen die door gezondheidsproblemen veroordeeld zijn tot het eten van
gepureerde maaltijden gun ik datzelfde eetplezier. De realiteit is, uitzonderingen
daargelaten, dat hun maaltijden bestaan uit een kleurloze vormloze brei die, in de
slechtste gevallen, standaard op smaak wordt gebracht met een flinke schep kant-
en-klare appelmoes. Het is niet zo raar dat veel van deze mensen hun interesse in
eten verliezen en ondervoed raken, met alle nare gevolgen van dien. Niet zo gek
toch, als je bedenkt dat hun eten er dag in dag uit onaantrekkelijk uitziet en
nagenoeg hetzelfde smaakt.
Lieve mensen, dat kan veel beter! Ja zeker, “maar hoe dan?” hoor ik je denken.
Vind jij het waardevol dat het eten voor mensen met kauw- en slikproblemen er
smakelijk en herkenbaar uitziet? Wil hiermee binnen je organisatie aan de slag? Ga
dan allereerst op zoek naar gelijkgestemde collega’s, bij voorkeur uit alle lagen van
de organisatie, want samen sta je sterk.
Onderzoek met elkaar de mogelijkheden die nu al aanwezig zijn; zijn er inventieve
koks in huis, heb je geschikte apparatuur, kan de leverancier een (gedeeltelijke) rol
spelen, welke werkwijze past hebt beste bij jullie locatie of woning. Betrek ook zeker
de mensen om wie het gaat bij dit proces, ga met ze in gesprek. Je zult zien, het is
echt niet zo ingewikkeld en de mogelijkheden liggen te wachten om opgepakt te
worden.
Ben je benieuwd naar eenvoudige tips die een groot verschil maken? Lees dan mijn volgende column in de eerste Uitblinkers van 2020!