Bloemen

Waarschijnlijk geïnspireerd door het koken met seizoensgroenten en -fruit en het wildplukken van kruiden zien steeds meer koks de toegevoegde waarde in van bloemen. Natuurlijk zijn niet alle bloemen eetbaar, sommige zijn ronduit giftig en dus is voorzichtigheid geboden bij het uitproberen van onbekende soorten.
Eetbare bloemen
Ook bespoten bloemen van de bloemenwinkel kun je beter vermijden. Gelukkig is van een heel stel veel voorkomende bloemsoorten bekend dat ze eetbaar en zelfs lekker zijn. Als ik iets bloemigs wil verwerken in een gerecht pak ik ze het liefst uit mijn eigen tuin. In de zomer heb ik meer dan genoeg rozen, lavendel, viooltjes, goudsbloemen, Oost- Indische kers, paardenbloemen en madeliefjes staan.
Je hoeft geen super-kok te zijn om met bloemen te koken. Neem bijvoorbeeld een schaal aardappelpuree, fijn gestampt met wat roomboter en melk, dus heerlijk van textuur en smaak. Pak dan een klein bosje dille, hak dat grof en voeg wat bloemblaadjes van de goudsbloem toe, strooi dat over de puree en zie hoe de bleke puree verandert in een prachtig gerecht.
Of een eenvoudige salade van kropsla aangemaakt met een vinaigrette. Garneer de sla met een paar bloemen van de Oost-Indische kers, het kleurt prachtig en de peperige smaak is heerlijk. Wanneer u een paar kruidenplanten in de tuin hebt staan, weet dan dat ook deze bloemen eetbaar zijn, vaak net iets milder van smaak en vele malen mooier dan de kruiden zelf.
Dit artikel verscheen 12 augustus in het Brabants Dagblad, ik ben een van de bevriende koks van Lekkers uit Brabant.