Brilliant Hanzehapje
Eind 2014 vroeg Wieke van der Heiden van Brilliant me om twee hapjes te ontwikkelen. Het zit namelijk zo, Doesburg bestaat dit jaar 777 jaar en dat gaan ze vieren. En hoe! Het hele jaar door is er een hoop moois te beleven. Eén van de evenementen die op stapel staat is de Verwendag, een bijzondere dag. Op vrijdag 6 maart richten de Doesburgers hun aandacht op een speciale groep mensen: de oude en kwetsbare inwoners van Doesburg.
50 vrijwilligers gaan die dag op pad en brengen muziek, massages, verhalen en een speciaal voor deze dag ontwikkeld hapje; het Brilliant Hanzehapje.
Dit hapje is niet zomaar een verzinsel, het heeft een verhaal. Het Brilliant Hanzehapje grijpt terug naar de culinaire geschiedenis van Doesburg. Van de 12e tot de 16e eeuw was Doesburg lid van de Hanze, ze was een hanzestad. Gelegen langs de IJssel verhandelden de Hanzesteden onder andere bier, granen en honing. Het Hanzeverbond maakte van Doesburg een welvarende stad, de vele prachtige koopmanshuizen en andere gebouwen zijn het levende bewijs daarvan. Zo ook de mosterdfabriek, de huidige fabriek stamt uit het jaar 1806 maar al in 1457 werd in Doesburg door Gosen Momme mosterd gemaakt. De maaltijd van de gewone burger was sober in die tijd. Brood of granenpap was de basis, verder at men veel stoofpotten met een klein beetje vlees en veel kool, rapen, wortelen en peulvruchten. Men at graag fruit: appels, peren, pruimen en ook gedroogde vruchten en noten vonden gretig aftrek. Melk werd eigenlijk niet gedronken maar gelijk verwerkt tot kaas en boter. De rijken konden zich meer afwisseling in hun menu veroorloven, ze aten meer vlees, vis en fijnere granen. Door de toenemende handel kwamen producten uit het Verre Oosten op de markt. Vanaf dat moment kon men het eten op smaak brengen met specerijen als nootmuskaat en kaneel. Het waren nieuwe smaken in onze Nederlandse keuken die nooit meer zouden verdwijnen, tot op de dag van vandaag zijn ze onlosmakelijk verbonden met onze Hollandse gerechten als stoofperen, hachee, speculaas en appeltaart. Zo leeft onze geschiedenis door op ons bord en in dit Briljant Hanzehapje.