Stressvrij koken en lekker eten – column Uitblinkers maart 2019
Volgens veel oudere bewoners smaakt het eten in de woon-zorginstelling vlak en saai. “Vroeger thuis”, vertellen ze dan “smaakte het eten me veel lekkerder”. Eén van de redenen van die vlakke smaak? Hoe ouder je wordt hoe minder je ruikt en geur bepaald voor een groot deel wat je proeft.
Dus, wil je dat je bewoners lekker eten dan ga je aan de slag met smaak. Kies liever niet voor extra zout en suiker maar zoek naar passende specerijen of voeg een scheutje azijn, een pepertje of wat verse tuinkruiden toe. En laat vooral de tijd zijn werk doen, op een klein pitje stoven geeft immers zoveel meer smaak dan even snel gaar koken in het water.
Stoofvlees is zo’n gerecht dat tijd nodig heeft. Als je hem die tijd gunt dan staat er ‘s-avonds ook wel iets op tafel. Menig bewoner heeft levendige herinneringen aan de sukadelapjes van vroeger, die stonden uren lang op het petroleumstelletje zachtjes te sudderen en in de loop van de dag vulde het huis zich met heerlijke geuren.
Maar hoe moet dat nu, petroleumstelletjes gebruiken we niet meer en de hele dag een hete pan op het fornuis is vaak te gevaarlijk. Dan maar naar de groothandel voor een kant-en-klaar stoofvleesgerecht? Nee, dat hoeft echt niet. De oplossing is de oven, dat wordt je sudderplaatje. Neem daarvoor een diepe pan en braad het stoofvlees aan in een flinke klont roomboter. Voeg een gesnipperd uitje toe, schenk er een glas rode wijn bij, wat laurier, nootmuskaat en kruidnagel. Voeg dan zoveel hete bouillon toe tot het vlees net onder staat. Verwarm de oven voor op 90°C en laat het vlees in ongeveer 5 uur langzaam garen. Kijk af en toe even of er wat vocht bij moet, dat is alles wat dit overheerlijke en stressvrije gerecht van je vraagt. Eet smakelijk!
Deze column schreef ik voor Uitblinkers, het vakblad over eten, drinken en gastvrijheid om de zorg. Uiblinkers is een uitgave van WijGastvrij.