Even voorstellen …. – column Uitblinkers nov 2018
Eten en drinken vormen een rode draad in mijn leven. Als jong meisje hunkerde ik naar zoet, als puber ontdekte ik het verband tussen hongeren en slank zijn. Als jongvolwassene en inmiddels gediplomeerd kok werkte ik in verschillende keukens en ontwikkelde gaandeweg een grote, en blijvende, liefde voor het koken met Nederlandse ingrediënten van het seizoen.
Inmiddels ben ik jaren verder. Na 13 mooie jaren als chef-kok van de biologische keuken van Kloosterhotel ZIN in Vught startte ik in 2014 mijn eigen bedrijf. Met Bossert Kookwerken heb ik een missie: lekker eten, drinken en samen koken toegankelijk maken voor mensen die permanent in een zorginstelling wonen. Ik geloof van harte in mijn missie, eten en drinken kan mensen zoveel vreugde en plezier brengen. Ik zeg het altijd zo: “voor mensen die nauwelijks buiten komen, kan eten en drinken de buitenwereld weer binnen brengen”.
Ben je directeur, manager of zorgmedewerker van een wooninstelling en wil je mijn visie uitproberen? Ga dan dit najaar naar een groentewinkel en koop twee soorten Hollandse appels, een zure en een zoete soort. Neem die appels mee en ga tijdens de koffie met de bewoners schillen, proeven, ruiken en ga samen op zoek naar appel-herinneringen. Je zult zien, er gaat een wereld open. Dat is de magie van de smaakherinnering; een geur komt voorbij en in een fractie van een seconde buitel je terug naar een moment uit een ver verleden.
Als culinair coach inspireer, coach en train ik medewerkers uit alle lagen van de zorgorganisatie om goed en lekker eten weer op de kaart te zetten, ik organiseer activiteiten voor bewoners en familie, we koken en eten samen en ik zie de mensen intens genieten, de cirkel is rond want dit is precies de reden waarom ik jaren geleden kok ben geworden.
Deze column schreef ik voor Uitblinkers, het vakblad over eten, drinken en gastvrijheid om de zorg. Uiblinkers is een uitgave van WijGastvrij.