De maaltijd, hét beweegmoment in de ouderenzorg
Ik vind bewegen een heerlijke bezigheid. Een uur buiten lopen, daar geniet ik echt van. Naast het plezier dat bewegen oplevert ga je er ook beter van slapen, is het goed voor je mentale gezondheid, je blijft fitter, het is goed voor je spijsvertering enzovoorts.
Voor mensen op leeftijd die in een instelling wonen, en eventueel in een rolstoel zitten, is bewegen niet meer zo’n vanzelfsprekendheid. En dat is jammer want ook voor hen zijn de voordelen van belang bij het ervaren van leefplezier.
Je kunt met bewoners naar buiten gaan of stoelyoga doen. Maar ook gedurende dedag zijn er een heleboel momenten waarop je bewoners kunt prikkelen om hun lichaam wat meer te gebruiken. Denk maar eens aan de maaltijd. Met het motto ‘kleine stapjes groot effect’ kun je met eenvoudige beweegmomenten starten.
Bijvoorbeeld: veel woningen en afdelingen van zorginstellingen maken tijdens het eten gebruik van placemats. In veel gevallen zie ik de medewerker deze uitdelen.
Mijn voorstel, doe het eens anders. Leg de stapel placemats in het midden van de tafel en nodig bewoners uit om er één voor zichzelf en eventueel de buurvrouw tepakken. Of leg de stapel bij één bewoner neer en vraag hem er één te pakken en de rest door te schuiven … Heel vaak gaat het vanzelf, soms moet je het doorschuiven even voordoen of een beetje begeleiden.
Of, heb je heerlijke pannenkoeken gebakken, laat de bewoners er zelf poedersuiker of stroop op doen. Het optillen van de fles, de motoriek om goed te mikken …..natuurlijk kan iemand uitschieten of er komt wat suiker naast het bord … maar ja, met een doekje kan meneer of mevrouw dat probleem eenvoudig zelf oplossen.
Verschenen als column in Uitblinkers van Gastvrijheid in de Zorg van maart 2025.