Duurzaam eten in de kleinschalige woonzorginstelling, ook kleine stapjes doen er toe! – Uitblinkers november 2023
Binnen de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en de GGZ zie ik steeds meer aandacht voor gezond, vers eten én voor duurzaamheid.
Deze combinatie is zo logisch, duurzaam eten is namelijk bij voorkeur gezond én vers.
Het is een manier van omgaan met eten en drinken waarbij je zo min mogelijk weggooit. Je wisselt veel af, met een keer wat minder vlees, een keer in de week vega en regelmatig kies je voor peulvruchten. Zoveel mogelijk gebruik maken van groenten van het seizoen hoort daar ook bij; geen slechte keuze want die zijn het lekkerst en ook nog van dichtbij …..
Eén van mijn favoriete herfst-bereidingen is het roosteren van de hardere groenten (pastinaak, wortel, rode biet, ui, wortelpeterselie) in de oven …. ze worden mooi gaar, met veel umami en zoete, aardse smaken. En juist dát heeft een maaltijd, met minder dierlijke eiwitten, nodig.
Ga je aan de slag met duurzamer koken, kijk dan ook regelmatig even in de vuilnisbak. We gooien namelijk met z’n allen heel wat eten weg. Neem de gekookte aardappel, zo’n vier kilo per jaar verdwijnt per persoon in de afvalbak. Dat is toch veel, vind je niet? En jammer, de gekookte aardappel is namelijk een perfect en volwaardig ingrediënt voor de heerlijkste gerechten. Je bakt de lekkerste gebakken aardappeltjes met een gekookte aardappel van (eer)gisteren. Maar denk ook aan een aardappelsalade met een beetje zure room en een augurkje. Een restje gare aardappelen kan ook goed in de soep of een groenteomelet. Heb je ook nog een restje broccoli of worteltjes, geen probleem die kunnen er ook bij.
Zo zie je, duurzaam en gezond koken is niet zo moeilijk en vooral heel erg lekker !