eetbeleving
Bij het statement ‘eten is een beleving’ kreeg ik altijd een wat ongemakkelijk gevoel. Voor mij is eten gewoon eten, dat mag of moet goed zijn: goede kwaliteit, duidelijke herkomst, geen gif, kunstmest en hormonen, dat soort werk. Bij het woord beleving denk ik aan een vakantie in Italië, waar je per ongeluk terecht komt bij dat kleine onooglijke restaurantje waar alles blijkt te kloppen: de omgeving, het weer, de geur, de mensen, de sfeer, het eten en de wijn. Mooier kan het leven niet zijn.
Vorige week kreeg ik van mijn man mijn verlate verjaardagscadeau in de vorm van een eetbeleving. Het werd een onvergetelijke avond. Met dank aan twee jonge mannen: Peter Derks en Roland van Balen, de één van huis uit klassiek geschoold kok, de ander food designer. Als duo noemen ze zich de Spijsbereiders. Dit koppel bedacht het concept voor het tijdelijke restaurant Anderhalf in de oude Cor Unum-fabriek in Den Bosch. De zaak zou anderhalve tafel groot worden met twintig gasten gedurende tien dagen. Die tafel zou een noviteit zijn en elke gang van sfeer veranderen. Het menu was voor de inschrijvers onbekend en om de boel te kunnen bekostigen moesten men vooraf betalen. Binnen twee weken waren alle plaatsen verkocht.
Die anderhalve tafel bleek een handgemaakte gigant verlengd met rails die tot in de keuken doorliepen. Bij elke nieuwe gang werd een volledig opgemaakt tafelblad vanuit de keuken richting de gasten getransporteerd. Wat een vernuftig ontwerp. Verschillende zalige gangen volgden elkaar op. Ik noem er een paar: een zelf te openen oester en een bitterbal, daarna op een nieuwe tafel coquille Saint Jacques en andere heerlijkheden in de schelp. De derde gang was een topper, een aspergegerecht met gerookte eidooier. Over de gehele lengte van de tafel lag een opgebouwde aspergeheuvel met asperges, stekers en mandjes lagen erbij.
Prachtig! Maar de beleving ging door met een perfect gebakken hartzwezerik met gefermenteerde wortel. Daarna weer zo’n beauty: de tafel in zijn geheel bedekt met sedum (een vetplant) en bijenkasten met de honingraten erin. Het gerecht bestond uit kalfsvlees in honing gemarineerd. Wat een beleving, we hebben heerlijk gegeten en zalige wijnen gedronken. Petje af heren Spijsbereiders, jullie hebben een indrukwekkend staaltje eetbeleving neergezet
Wilt u uw eten beleven? Ga dan naar de (biologische) markt en koop een kilootje nieuwe aardappelen en de eerste groene asperges van het seizoen. Als u dit gerecht maakt beleeft u de lente ten volle.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Brabants Dagblad d.d. 22-04-2016.