Food Inspiration Days 2014
Food Inspiration beloofde haar bezoekers dat ze ‘s-avonds, na afloop van een “food inspiration day“, geïnspireerd en verzadigd huiswaarts zouden keren. Met zulke beloften creëer je als organisator torenhoge verwachtingen. Maar laten ze het nou waarmaken ………..
Rode draad in het volle programma was “Reinventing traditions”. Overal zien we jonge mensen teruggrijpen naar oude ambachten, ze verpakken het in een eigentijdse verpakking en creëren vervolgens een “nieuw” product met een kwaliteit die nostalgisch aandoet.
Willem en Drees geeft de boer weer een gezicht, niet omdat hij toevallig je buurman is maar omdat ze hem met behulp van nieuwe media weer zichtbaar maken.
Jeroen Veldkamp laat zien dat koffie branden, zetten en serveren weer tijd mag kosten en ook echt een vak of een ambacht is.
Johan van Dyck herontdekt het Antwerpse Seefbier en creëert met een 100 jaar oud recept een hip kwaliteitsbier dat zijn weerga niet kent.
Nel Schellekens die als chef kok strijd tegen het zinloos vernietigen van mannelijke jonge dieren. ‘Zonde’ zegt ze “van het heerlijke vlees en de energie”. En zo is het, we proeven haar heerlijke bokkenworst.
Hendrik Dierendonck van huis uit slager, of beenhouwer zoals ze dat in België zeggen, hij is zo’n ambachtsman voor wie vakkundigheid en kwaliteit de basis zijn van zijn vak. Hij is het die ons vertelt: “het gaat bij vlees om de terroir, smaak en herkomst zijn altijd de basis”.
Uitsmijter van de dag was wat mij betreft keynote-speaker Thomas Rau. Hij gaf ons een kloppend verhaal en is een ware voordrachtskunstenaar, na vijf minuten hing de zaal aan zijn lippen en bleef dat drie kwartier lang.
Moraal van zijn verhaal: De aarde is een gesloten systeem, wat je opmaakt komt nooit meer terug ……. behalve de zon en wind. Laten we zo gaan produceren dat we geen afval meer creëren maar hernieuwde grondstoffen. Afval is immers een grondstof zonder identiteit, een ooit waardevolle grondstof transformeert tot waardeloze (want niet meer her te gebruiken) stof. Laten we daarom eigen-dom veranderen in eigen-slim en niet meer alles willen bezitten maar gaan huren, lenen, delen. Je wilt immers niet persé een boormachine maar gewoon gaten in je muur. Laat producenten en fabrikanten services gaan verkopen in plaats van producten. Dan ontstaat vanzelf de urgentie om producten van goede kwaliteit te gaan maken en geen printers die in de winkel al bijna stuk zijn…….
Als waardige afsluiting verscheen keynote-speaker Matthias Klum op het toneel. Hij werkt als fotograaf voor National Geografic. We werden overstelpt met zijn wonderschone natuur foto’s. De natuur liegt nooit vertelde hij en zo is het. Hij sloot zijn betoog af met een ontroerende weergave van een gesprek dat hij als vader had met zijn zoon. Laten we er voor zorgen dat de aarde gezond blijft en met onze vork die keuzes maken die het beste zijn voor het behoud van onze aarde, want daar komt uiteindelijk ons eten vandaan.