Hernieuwde oproep ! – Column Uitblinkers maart 2021
Onlangs postte ik een bericht op sociale media over een heerlijk en verwarmend gerecht: gebakken appeltjes met warme custardvla en slagroom. Vervolgens bood ik mijzelf aan. “Ik kom graag naar uw verzorgingshuis om jullie bewoners te verrassen met dit heerlijke gerecht”. Mijn sociale activiteit voor geluksmomenten in de zorg was geboren.
Afgelopen periode toerde ik door het land. Samen met bewoners bakte ik vele appels goudbruin, we kookten liters custardvla en klopten verse slagroom. Ik voerde heel veel mooie gesprekken met evenzovele mooie mensen, we spraken over het leven en over favoriete smaken.
Zo ontmoette ik in Bussum mevrouw Van de Berg. Zij schilde de appels zo prachtig dun. Ik uitte mijn bewondering, waarop ze vertelde over vroeger thuis. “Tijdens de oorlog toen er niet zoveel te eten was, vond ik dat mijn moeder de aardappelen veel te dik schilde, zodoende schilde ik haar schillen nog een keer! Dat scheelde weer “.
Met de bewoners van een huis in Aarle-Rixel maakten we van het kloppen van de slagroom met een ouderwetse klopper een leuke en sportieve klus, iedereen 20 keer draaien …….. We hebben ontzettend veel lol gehad. Aan het eind van de activiteit werden de kommetjes vol geschept en vielen de gesprekken stil, iedereen genoot.
Waarom dit verhaal? Ik realiseerde me opnieuw: eten en drinken is zo’n prachtig en toegankelijk middel om contact te maken met mensen die zorgafhankelijk zijn.
Lees daarom dit bericht als een hernieuwde oproep aan alle medewerkers uit zorg, aan de zorgmanagers, de teamcoaches, aan beleidsmakers, raden van bestuur: jullie investeren in mooie gebouwen, aansprekende reclamecampagnes en fris meubilair, maar vergeet daarnaast alsjeblieft niet het eetmoment, want daar worden veel mensen drie keer per dag nog steeds ontzettend gelukkig van.