Het jaar van de boon
De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot het Jaar van de Boon. In 32 landen, waaronder in Nederland, zetten Nationale Bonen Comités bonen op de kaart.
Eeuwenlang waren bonen of peulvruchten een vast en belangrijk onderdeel van ons menu. In de zomer aten we ze vers, als sperziebonen, snijbonen, spekbonen, doperwten en tuinbonen. In de winter kwamen ze uit de pekel, de weckpot of aten we gedroogde bonen. Vooral in gezinnen bij wie de huishoudbeurs niet ruim gevuld was, kwamen gedroogde bonen regelmatig op tafel.
In het boek ‘Bartje’ van Anne de Vries lees je dat niet iedereen daar gelukkig van werd. Wanneer moeder tijdens de warme maaltijd de bruine bonen opschept weigert Bartje te bidden: „Ik bid nie veur bruune boon’n”, roept hij uit. Toch waren bonen populair in die tijd. Een bekend en geliefd gerecht was bruine bonen of kapucijners, ook wel raasdonders genoemd, met spek en stroop; voedzaam, lekker en goedkoop.
Hoe was dat vroeger bij u thuis? At u als kind vaak gedroogde bonen? Ik kom uit de jaren zeventig en wij aten we regelmatig ‘captains dinner’, een gerecht dat bestond uit gekookte kapucijners met piccalilly en allerlei kleine hapjes als gehaktballetjes, gebakken uien, augurkjes ernaast.
Tegenwoordig ziet ons eetpatroon er heel anders uit en eten we met z’n allen nog maar weinig gedroogde bonen, per persoon niet meer dan een kleine 900 gram per jaar. En dat is om een aantal redenen jammer. Op de eerste plaats; gedroogde bonen zijn heel gezond, ze zitten boordevol vitamines, mineralen en vezels en zijn een uitstekende plantaardige vervanger voor vlees.
Ten tweede; de teelt van bonen is duurzaam, de planten binden stikstof aan hun wortels, dat zorgt voor extra bodemvruchtbaarheid en daardoor heel goed voor het milieu. Ten derde: bonen zijn makkelijk te telen, geven veel opbrengst en zijn daardoor goedkoop. Als laatste maar zeker niet de minste; bonen zijn veelzijdig, lekker en passen in ieder menu.
Het advies om minder vlees en zuivel te eten heeft u vast voorbij zien komen, het is beter voor onze gezondheid en beter voor het milieu. Bij dat advies komen onze oude bekende gedroogde bonen als geroepen, ze passen perfect in een minder vleesrijk menu. Bent u om en wordt het uw goede voornemen om in 2016 meer peulvruchten te eten? Dan kunt u nu alvast oefenen met dit zalige recept voor linzensoep (ook geschikt is voor de wat minder fervente boneneter).
Rode linzensoep met kokos en sereh, verse kruiden en geurig gebakken ui (4 personen)