Kijk, goed mengen doe je zo ! – Column Uitblinkers september 2021

“Kijk, goed mengen doe je zo!”, aan het woord is Louise, een dame van 91 jaar oud met een Indische achtergrond. Louise woont in een woonzorgcentrum in Eindhoven en ik ontmoet haar tijdens één van mijn kookworkshops die ik verzorg voor mensen met dementie. “Je schept van buiten naar binnen en in het midden druk je de lepel even in het mengsel, zo meng je het best en knoei je het minst”, aldus Louise.
Ik doe haar na en het werkt. Fijn zo’n tip van deze zeer ervaren kokkin. Haar hele leven kookte ze voor haar gezin en later voor haar man. Haar ogen stralen wanneer ze verder vertelt over de boemboe (verse kruiden- basis van veel Indische gerechten) die ze elke dag vers bereidde met de vijzel, “Het was veel werk, maar de smaak was er ook naar”.
Die dag bereiden we een verse vegetarische courgettesoep en kaasbroodjes uit de oven. We snijden de courgettes en knoflook in stukjes, mengen het kaasmengsel voor de broodjes en pureren de soep met een draaizeef. Iedereen doet waar hij of zij zin in heeft, de één doet actief mee en de ander zit liever te kijken, allebei is prima. En aan het eind genieten we samen van het resultaat, in de soep mag iets meer zout en de kaasbroodjes, die vind iedereen (ook de zorgmedewerkers) heerlijk en voor herhaling vatbaar.
Eten en drinken, hét instrument voor geluksmomenten in de zorg.
Column voor: Uitblinkers; het vakblad over eten, drinken en gastvrijheid in de zorg.