• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Bossert Kookwerken

  • Home
  • Bossert Kookwerken
  • Recepten
  • In de media
  • Contact

7 oktober 2016 Lisette Bossert

Over lekker eten in de zorginstelling en lazy gehaktballen ….

Ik vind dat mensen die permanent in een instelling wonen, naast goede zorg, lekker en vers gekookt eten moeten kunnen eten. Gelukkig delen steeds meer mensen mijn mening en werk ik bij verschillende zorgorganisaties culinair coach/trainer.                                                                                                                                                     Samen koken en lekker eten
 .
Nou kan je heel lang over de kwaliteit van het eten praten en vergaderen, maar ik ben meer van het doen. Als de directie van een organisatie “iets” met eten en drinken wil dan gaan we natuurlijk eerst in gesprek maar daarna gaan we zo snel mogelijk de keuken in, want dat is de plek waar het allemaal moet gebeuren. We koken een lekkere maaltijd, met veel verse groenten van het seizoen. Daar betrekken we zoveel mogelijk bewoners bij, als ze kunnen en willen schillen ze mee en als ze dat niet willen zijn ze eveneens van harte welkom om aan te sluiten. Als we dan met z’n allen aan tafel zitten en we genieten met elkaar van het eten, de geur, de smaak en het samenzijn, voelt iedereen waarom lekker eten er toe doet in het leven. Woorden zijn dan overbodig.
 .
samen koken - van neynsel - boswijk

Op zo’n moment ervaar je met elkaar dat lekker eten, samen eten en het liefst ook samen koken het leven een stuk zonniger kan maken. Waarom is de realiteit dan in veel gevallen zo anders? Ik zie in de praktijk dat gebrek aan tijd maar ook onbekendheid en onervarenheid de stap naar zelf koken in de weg staat. Samen aan de slag dus want gelukkig zijn er genoeg culinaire tips en trucs waarmee ik de zorgmedewerkers een heel eind op weg kan helpen.

Het water loopt me in de mond…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Zo is bijvoorbeeld vlees bereiden voor een man of twaalf een klus waar menig zorgmedewerker zenuwachtig van wordt en dat begrijp ik maar al te goed, want zelfs een gehaktbal kan mislukken en uiteindelijk droog op je bord belanden. Daardoor wordt vaak gekozen voor een kant en klaar vleesgerecht. Begrijpelijk maar jammer, want juist gebraden vlees geeft zoveel geur in huis en die lekkere geur zorgt ervoor dat je smaakpapillen gaan werken. We zeggen dan ook wel “het water loopt me in de mond” in wezen bereidt je lichaam zich op dat moment al voor op het eten dat gaat komen en krijg je trek en zin om te eten. En dat is nou juist waar het veel ouderen met dementie aan ontbreekt, waardoor het risico op ondervoeding altijd op de loer ligt.

De lazy vleesbaktruc………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Hoe doe je dat dan, zo’n lekkere bal gehakt bereiden zonder stress? Er zijn een aantal factoren die meespelen. Natuurlijk is de kwaliteit van het vlees dat je koopt van grote invloed op de uiteindelijke smaak, zelf koop ik liever wat minder vlees bij de plaatselijke kwaliteitsslager dan veel voor weinig. Als je het vlees gaat bereiden dan kun je er van uitgaan dat hoe meer tijd je neemt om je vlees te garen hoe beter dat is voor het resultaat. Dat klinkt misschien omslachtig maar dat is het niet. In het recept lees je hoe je heel lazy en zonder omkijken de lekkerste, sappigste gehaktbal kunt bereiden die nooit mislukt. Ook lekker voor thuis overigens. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Dit delen:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail
  • Pinterest
  • Print

Uit: In de media

Footer

Volg mij op

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Copyright © 2023 · Bossert Kookwerken