Oud brood, daar zit wat in! – Uitblinkers februari 2023

Zie jij op jouw werk regelmatig brood in de vuilnisbak verdwijnen ? Zonde toch !
Veel ouderen die in een zorginstelling wonen begrijpen er niks van dat we dagelijks zoveel goed voedsel weggooien. Dat is niet zo gek want uit onderzoek blijkt dat mensen die ooit honger hebben gekend veel minder eten weggooien en het minst verspillen.
Brood staat in de top drie van de meest weggegooide etenswaren. Met andere woorden, we kopen dagelijks 350.000 broden voor de vuilnisbak. Daar moeten we dit jaar toch wat aan gaan doen.
Laat ik je inspireren. Hieronder lees je drie van mijn beste én lekkerste tips voor het gebruiken van oud brood als volwaardig ingrediënt.
Broodpudding is met stip de beste reden om nooit meer brood weg te gooien. Alle soorten oud brood kunnen erin. Je scheurt het in stukken, legt het in een beboterde schaal. Daar giet je een mengsel op van melk, ei en suiker op. Half uur in de oven en dan is het klaar. Scan de QR-code voor het recept.
Van oud brood maak je heel gemakkelijk paneermeel. Leg de boterhammen in een schaal en laat deze bij kamertemperatuur in enkele dagen uitdrogen. Vermaal in de keukenmachine of met een staafmixer / vijzel en luchtdicht bewaren.
Een oudbakken boterham tover je in mum van tijd om tot een heerlijke broodpizza. Besmeer de boterham met wat tomatensaus of een fijn gesneden tomaat, wat Italiaanse kruiden, reepjes paprika, plakjes champignon. Bestrooien met een handje geraspte kaas, 10 minuten in de oven op 175 graden en smullen maar.
Zo zie je, verspilling tegengaan is best makkelijk en vooral heel erg lekker !