Samen koken voor geluksmomenten !
“Op de derde etage koken we zelf niet, dus een training over eten en drinken heeft niet zoveel zin,” vertelde de locatie-manager me. Op dat moment startte ik met een aantal inspiratie-kookbijeenkomsten voor welzijnsmedewerkers van andere afdelingen van de locatie.
Gelukkig zijn we op een gegeven moment toch aan de slag gegaan. Als je eten en drinken wilt inzetten voor meer leefplezier kun je op zoveel verschillende manieren aan de slag, zelf de maaltijd bereiden is daar één van. Maar naast zelf koken is er nog zoveel meer te doen !
Stel je voor, de maaltijd staat 50 minuten in de oven op te warmen. Ondertussen maak je samen met de bewoners een heerlijk aardbeientoetje voor na het eten. Hoe je dat doet? Van tevoren koop je een kilo Hollandse aardbeien, je gaat met een paar bewoners aan tafel zitten, snijd alle aardbeien in plakjes. Van de ene helft draai je, samen met een bewoner, met behulp van een draaizeef een saus. De andere helft aardbeien laat je zo. Pak een stel schaaltjes en maak er samen met bewoners mooie toetjes van: laagje vanillevla, aardbeien erop een als laatste een flinke lepel saus. Zet alle toetjes op een dienblad op het aanrecht (liever niet in de koelkast, veel bewoners vinden een toetje op kamertemperatuur veel smakelijker dan wanneer ze ijskoud zijn).
Wanneer het tijd is voor het toetje zet je het dienblad in het midden van de tafel en laat iedereen zijn of haar schaaltje van het blad pakken. Zo heb je een moment van beweging voor mensen die niet zo actief meer zijn. En contact, want misschien helpt een buurman de buurvrouw. Het zijn de kleine dingen die verschil maken, het is de kunst om die te zien !
Verschenen als column in Uitblinkers van Gastvrijheid in de Zorg van september 2024