Samen staan we sterk ! – Uitblinkers november 2021
Eten en drinken wordt door veel mensen, die in een zorginstelling wonen, gezien als een heel belangrijk moment van de dag.
Daarom pleit ik ervoor dat we binnen de ouderenzorg de kwaliteit van de maaltijd én het maaltijdmoment als een gezamenlijke verantwoordelijkheid gaan zien. Niet een klus die alleen bij de huiskamermedewerker ligt, maar een waardevol onderdeel van de dag waar we allemaal vanuit onze specialiteit zorg voor dragen.
Stelt u zich eens voor:
U opent de deur van een woonkamer in een zorginstelling voor ouderen en de heerlijke geuren van groentesoep en vers gebakken brood komen u tegemoet. U stapt de kamer binnen, wat ziet het er gezellig uit; de eettafel is alvast gedekt voor de lunch. U ziet dat verschillende mensen bezig zijn met de maaltijd. Enkele bewoners, een familielid en een medewerker bereiden het eten. Anderen zitten er gezellig bij en genieten zichtbaar van de bedrijvigheid. De geestelijk verzorger van het huis komt binnen en sluit aan voor een fijn gesprek.
Tijdens de lunch eet iedereen lekker mee. Sommige bewoners eten een aangepaste maaltijd en ook die zijn een feest voor het oog en de smaakpapillen. Het is goed te proeven dat de gerechten vers worden bereid, ze zijn zo smakelijk. En vandaag eet ook de directie een hapje mee. Het eten is hier stiekem veel lekkerder dan thuis.
Column voor: Uitblinkers; het vakblad over eten, drinken en gastvrijheid in de zorg.