Maak van eten en drinken een zinvolle en smakelijke bezigheid, juist voor mensen met dementie!
Onze vroegste smaak en geur-ervaringen zitten opgeslagen in ons lange termijn geheugen. Iedereen beschikt bewust of onbewust over vele eet-herinneringen. Ze komen vaak onverwacht voorbij, je vangt een geur op en in een fractie van een seconde buitel je vele jaren terug in de tijd.
Ik herinner me dus ik besta
Maar wat kan aandacht voor samen koken en lekker eten in een huiselijke sfeer nou toevoegen aan de kwaliteit van leven van de bewoner met dementie?
Als iemand door de voortschrijdende dementie weinig houvast heeft in het leven, als de betekenis van gisteren, vandaag en morgen steeds vager wordt, dan kunnen levendige herinneringen aan eten iemands identiteit bevestigen en houvast geven. Je zou kunnen zeggen: “ik herinner me dus ik besta”.
Warm thuis in de zorginstelling
Daarbij is eten een dankbaar, plezierig en laagdrempelig onderwerp om herinneringen over op te halen. Je kunt samen praten over het eten van vroeger, de smaken en geuren, favoriete gerechten, de beste recepten van moeder, gerechten waar men van gruwelde. Je kunt ook samen gerechten gaan maken waar een bewoner herinneringen aan heeft. Als dat niet meer lukt kun je zorgen voor vertrouwde geuren in huis, geuren die ruiken naar een warm thuis.
Die goeie ouwe appelmoes
En geloof me, dat hoeft allemaal echt niet heel ingewikkeld te zijn. Als voorbeeld haal ik graag ons oer-Hollandse bijgerecht appelmoes aan. Iedereen die in de zorg werkt weet dat er wekelijks vele potten worden opengedraaid. En laat nu net juist dit een gerecht zijn dat zich perfect leent om zelf te gaan maken. Of nog beter, om het samen met bewoners te gaan maken.
Samen koken en lekker eten
Als culinair coach en trainer voor de zorgsector zet ik me al vele jaren in om “samen koken en lekker eten” op de kaart te krijgen. Met mijn bedrijf Bossert Kookwerken heb ik een missie, of eigenlijk zijn het er twee:
- Samen koken en lekker eten toegankelijk maken voor mensen die permanent in een instelling wonen.
- Medewerkers in de zorgsector laten ervaren en inspireren hoe eten en drinken als aantrekkelijk en laagdrempelig middel kan worden ingezet om persoonlijke doelen van cliënten als, leefplezier, behoud van fysieke en mentale vaardigheden, behoud van waardigheid, etc. te bereiken
Kansen en obstakels
Ik richt me daarbij met name op mensen die permanent in een zorginstelling wonen. Voor deze mensen en hun begeleiders ontwikkel ik begeleidingstrajecten “samen koken en lekker eten” op maat. Met de bewoners en de zorgprofessionals onderzoek ik waar culinaire mogelijkheden liggen en met welke onmogelijkheden we moeten leren leven. Samen gaan we op zoek naar kansen en te overwinnen obstakels. Na het koken gaan we altijd met elkaar aan tafel en genieten we van het vers gekookte eten, want dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.