Sinterklaas bestaat niet … echte aandacht wel! – Uitblinkers november 2022
Herinnert u het zich nog, het sinterklaasfeest uit uw jeugd ? De spanning die al dagen in de lucht hing en de ontlading als de zak met cadeautjes gelukkig weer voor de deur stond ? Het snoepgoed, de geur van kruidnoten, speculaas, de taaitaaipoppetjes en de mandarijnen die vooral in deze tijd van het jaar verkrijgbaar waren? Ik herinner me van sinterklaas vooral het warme thuisgevoel. We vierden het feest met het gezin, mijn tante en opa en oma, fijn was dat.
Hoe kunnen we dat warme gevoel van toen een plek geven in de zorginstelling van nu ? Geur is een subtiel instrument om een prettige sfeer te creëren. De geur van de sinterklaasdagen kun je oproepen met kaneel, speculaaskruiden en steranijs. Maak met deze specerijen bijvoorbeeld een warme, kruidige appelsap, perfect als alternatief voor de thee om 16 uur.
Als toetje of tussendoortje kun je appels bakken in de pan, neem de Jonagold die valt niet uit elkaar. Even aanbakken in wat boter, daarna kaneel, sinaasappelsap en honing erbij. Goed in laten koken tot je een mooie saus hebt. En de appels, die schil je natuurlijk lekker samen met de bewoners aan tafel. Als de appeltjes gaar zijn, serveer je ze in nostalgische schaaltjes aan een mooi gedekte tafel. Ga erbij zitten en geniet met elkaar van de geur, de smaak en het samenzijn.
Fijne sinterklaas !
Voor het volledige recept van gebakken appeltjes met custardvla en slagroom klik je hier!