Snijbiet en andere herfstvrienden
Terug van weggeweest
Onze vergeten groenten zijn terug van weg geweest. Moest je voorheen voor een kilootje pastinaken of oranje herfstpompoenen naar de biologische markt, tegenwoordig liggen ze in het winkelschap van onze landelijke grootgrutter naast de bekende struiken bleekselderij en witte kool. Het ziet er zo vertrouwd uit, alsof het nooit anders is geweest. Waarom ze ooit vergeten werden? Het zal te maken hebben gehad met de smaak, pastinaak bijvoorbeeld heeft een heel eigen(aardige) smaak, zoetig en anijsachtig wordt ie wel genoemd. Maar ook met bereidingsgemak, als je van een pompoen soep wilt maken moet je er toch even voor gaan staan om hem in tweeën te kunnen klieven. Wist u trouwens dat je de pompoen echt niet hoeft te schillen, na 20 minuten koken is ie zo zacht als boter. De pitten moeten er wel uit. Daarvoor snij je eerst een pompoen doormidden. Leg hem dan met de vlakke kant op de snijplank en snij hem nogmaals doormidden. Daarna deze kwarten halveren en vervolgens snijd u met een aardappelschilmes, als ware de pompoenpart een appelpartje, de pitten er zo uit.
Onterecht vergeten
Er is echter één vergeten groente die de supermarkten links laten liggen, maar op de biologisch markt gelukkig volop wordt aangeboden. Waarschijnlijk is deze groente lastiger te bewaren en is hij minder gemakkelijk te vervoeren etc. Ik heb het over snijbiet, die wonderschone veelkleurige stengel- en bladgroente. Het is de oudst bekende groentesoort en werd vroeger ook wel warmoes genoemd, wat van oudsher de verzamelnaam voor allerlei bladgroenten is. Misschien moet u nu gelijk denken aan de welbekende Warmoesstraat in Amsterdam. En dat klopt, deze straat dankt zijn naam aan de hier gehouden warmoes- of groentemarkten. Warmoes werd ook wel gezien als armeluis groente, in de moestuin kun je de plant 3-4 keer per jaar afsnijden.
culinaire alleskunner
De smaak van snijbiet laat zich het beste omschrijven als aards, zilt-achtig en beetje tussen grove spinazie en andijvie in. U kunt zowel de bladeren als de stengels eten. Het beste blancheert u de groente 10 minuten in kokend water , daarna koud afspoelen, uit laten lekken en grof hakken. Als u dit eenmaal gedaan heeft plooit de snijbiet zich gemakkelijk naar uw culinaire wensen. Roerbakken, smoren, als taartvulling of in de stamppot. Hoog tijd dus voor de herontdekking van de snijbiet. En mocht u beschikken over een moes- of siertuin, de snijbiet “bright lights” zorgt voor een waar kleurenfeest in uw tuin, hij heeft geen last van een paar graden nachtvorst en is daardoor tot laat in de herfst te oogsten. Aan de slag met snijbiet!
Wilt u ook aan de slag met snijbiet? Klik hier voor het recept snijbietsoep met krokante rauwe ham.
(Deze column werd gepubliceerd in het Brabants Dagblad dd 23-10-2015)