Training: Eten en drinken, een waardevol onderdeel van de dag

Eten en drinken, hét instrument voor meer geluksmomenten in de zorg. Voor veel mensen die zorgafhankelijk zijn is de maaltijd het hoogtepunt van de dag, een moment om naar uit te kijken. Hoe kunnen we deze waardevolle eet- en drinkmomenten optimaal benutten? Wat kan smakelijk en vers gemaakt eten in een huiselijke sfeer toevoegen aan de kwaliteit van leven van mensen met een zorgafhankelijkheid?
Of je het nu hebt over samen met mensen aardappelen schillen om de motoriek op orde te houden of smaakvolle appelmoes maken om het lekker te laten ruiken in huis, eten en drinken is zoveel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Tijdens deze training leer je meer over de mogelijkheden waarop je met eten en drinken aan de slag kunt tijdens je dagelijkse werkzaamheden.
Inhoud
Deze dag wisselen we theorie af met praktijk. Je ontdekt hoe je met kleine inspanningen de geur- en smaakbeleving van een maaltijd kunt verbeteren, smaak-herinneringen kunt inzetten en hoe je een eetmoment zo aangenaam mogelijk kunt laten zijn. Je leert over smaak en geur, wat leefplezier inhoudt en hoe je daar met eten en drinken een bijdrage aan kunt leveren. Kortom een bruisende dag vol interactie, beleving en kennis. En passant leer ik je ook nog een aantal kneepjes van mijn vak als chef-kok. Na deze training ga je vol nieuwe kennis en inspiratie naar huis.
De volgende onderwerpen aan de orde:
- Eten en drinken inzetten voor meer geluksmomenten, hoe doe je dat?
- Eten en drinken, een waardevolle activiteit, waarom eigenlijk, wat is de meerwaarde en wat levert het op?
- Hoe kun je eten en drinken inzetten als middel om je cliënten in beweging te brengen en in hun kracht te zetten?
- Hoe prikkel je met kleine inspanningen de zintuigen en kun je de geur- en smaakbeleving van een maaltijd verbeteren?
- Wat zijn smaak-herinneringen en hoe kunnen ze je helpen om het menu nog beter af te stemmen op de smaakvoorkeuren van de cliënten?