Troost-eten, voor geluksmomenten in de ouderenzorg – Uitblinkers maart 2022
Kent u dat, gerechten die troost geven? Eten dat heerlijk ruikt, lekker smaakt en warme herinneringen oproept. Bij troostrijk eten denk ik meteen aan wentelteefjes; oude witte boterhammen in melk, kaneel en losgeklopt ei, bruin en krokant gebakken in de roomboter en bestrooid met poedersuiker. Toen ik een jaar of tien was bakte mijn moeder wentelteefjes voor me. Ik vond het zo gezellig. Als ik nu, veertig jaar later, zelf achter de koekenpan sta en die boterige kaneelgeur ruik komt dat warme gevoel direct bij mij boven.
Op zoek naar de betekenis van troost-eten bij anderen plaatste ik laatst een oproep op sociale media: “Wat betekent troostrijk eten voor jou?”. Het leverde overheerlijke antwoorden én een belangrijk inzicht op: iedereen ging terug naar de keuken van zijn of haar jeugd en noemde een gerecht uit de keuken van moeder of oma. De heerlijkste gerechten kwamen voorbij, denk aan witlof uit de oven, verse kippensoep, broodpudding, captains dinner, rode kool met hachee en huzarensalade. Stuk voor stuk traditionele Hollandse gerechten, gerechten waar we soms wel wat schamper over doen, maar die kennelijk heel veel warme en troostrijke gevoelens losmaken.
Ook in de ouderenzorg werk ik regelmatig met troost-eten, gerechten waarvan ik weet dat ze bij veel mensen troostrijke herinneringen oproepen. We praten over de recepten, we snijden, schillen en koken, we ruiken de geuren en als laatste genieten we van het resultaat. Het werkt zo goed, het prikkelen van al die zintuigen roept herinneringen en gevoelens op die een belangrijke rol spelen bij het genieten van het leven.
Kortom, wil je bewoners van het verpleeghuis een maaltijd serveren die troost en warmte biedt, maak dan samen met de mensen een tijdreis naar hun jeugd en breng een bezoek aan de keuken van hun moeder.
Hieronder vindt u verschillende troostrijke gerechten die ik voor u heb ik uitgewerkt: