Zaaien en oogsten in de zorg – Uitblinkers augustus 2022
Onlangs bezocht ik opnieuw een zorginstelling voor mensen met een ernstige beperking in de buurt van Tilburg. We hadden een succes te vieren. Tegenwoordig wordt er op zaterdag samen met cliënten een verse maaltijd gekookt. De rest van de dagen komt de maaltijd kant-en-klaar binnen.
Hoe is dat zo gekomen? Bij deze vraag moet ik aan mijn moestuin denken. Op dit moment oogst ik volop komkommers, sperziebonen en wortels, maar groenten telen is een proces.
Dit voorjaar heb ik bijvoorbeeld de sperziebonen drie keer moeten zaaien voordat ze aansloegen en de boon een plantje werd. Daarna duurde het nog twee maanden waarin ik bezig was met omstandigheden creëren waardoor de plant zou groeien. Kortom, groente telen vraagt om vasthoudendheid, tijd, aandacht en niet te vergeten plezier.
Zo is het met elk initiatief. Terug naar de woning. In het team zit een enthousiaste medewerker. Na een training ‘Samen koken, samen eten’ zag ze hoe fijn de cliënten het hadden gehad. Ze ervoer wat scepsis bij haar collega’s, maar besloot gewoon te starten op de zaterdag, dan waren de cliënten thuis en was er meer rust.
Ze bedacht een eenvoudig gerecht, deed boodschappen en ging aan de slag met de cliënten. Het bleek een groot succes en haar collega zag het positieve effect. Samen zorgden ze vervolgens voor twee vaste eenvoudige recepten met standaard bestellijst en een goed contact met de plaatselijke supermarkt. Stapje voor stapje trokken ze het team over de streep en het enthousiasme van de cliënten deed de rest.
Nu is het, net als in de moestuin na al dat zaaien, verzorgen, vallen en opstaan, tijd om te oogsten en met elkaar te genieten van het resultaat. Kortom, wil jij ook aan de slag en vaker een verse maaltijd koken binnen jouw woonvoorziening? Doe het dan, net als in de moestuin, stap voor stap.
Eet smakelijk!