Samen koken, Samen eten, een smaak-proef-beleef activiteit op maat
Geuren en smaken van eten en drinken hebben veel impact op ons leven en worden opgeslagen in ons lange-termijn geheugen. Iedereen beschikt bewust of onbewust over vele eet-herinneringen. Ze komen vaak onverwacht voorbij, je vangt een geur op en in een fractie van een seconde buitel je vele jaren terug in de tijd en dat is precies de kracht van de smaakherinnering.
Wat is het en voor wie ?
‘Samen koken, Samen eten’ is een avontuurlijke en plezierige kook- en beleefactiviteit voor mensen die zorgafhankelijk zijn en enkele begeleiders. Dit kunnen medewerkers, naasten of vrijwilligers zijn. Gedurende enkele uren gaan we op reis in eigen huis. Samen gaan we op zoek naar onze geur- en smaakherinneringen, we proeven, ruiken, vertellen, vragen en koken gerechten die onze herinneringen op gang kunnen brengen. Daarbij is het koken niet het doel maar het middel om te komen tot waardevolle momenten van contact en verbinding.
Wat is de bedoeling van de ‘Samen koken, Samen eten’ ?
-
Een paar uur genieten van ongedwongen samen zijn; koken, proeven, eten en herinneringen delen. Kortom hét alternatief voor een uitje buitenshuis.
-
Voorkomen van ondervoeding, naasten en medewerkers krijgen inzicht in de smaak– en structuurvoorkeuren van de deelnemers en kunnen met die kennis beter inspelen op individueel eetplezier.
-
Creëren van geluksmomenten bij mensen die zorgafhankelijk zijn. Meer eigen regie rondom eten en drinken houdt mensen die zorgafhankelijk zijn in beweging, mentaal en fysiek.
-
Inspireren van medewerkers om meer aandacht te besteden aan eten en drinken in de ouderenzorg. Medewerkers ervaren hoe een kleine inspanning tot groot plezier kan leiden.
Praktische informatie:
-
‘Samen koken, Samen eten’ is geschikt voor 10-12 mensen die zorgafhankelijk zijn en 3 – 4 begeleiders; dit kunnen medewerkers, naasten en/of vrijwilligers zijn.
-
De activiteit duurt 1½ – 2 uur
Voor de begeleiders kunt u voorafgaand aan deze activiteit een inleidende inspiratie-workshop boeken. Tijdens deze bijeenkomst besteden we aandacht aan de onder andere:
-
De achtergrond en basisgedachte van deze activiteit.
-
Wat is de meerwaarde van samen koken voor mensen die zorgafhankelijk zijn ?
-
Hoe kun je, met behulp van ‘Samen koken, Samen eten’ een waardevolle bijdrage leveren aan het leefplezier van de bewoners.
-
Wat is jouw rol als begeleider ?
-
Om de theorie te ervaren brengen we deze in praktijk en gaan we ook samen aan de slag.
Na deze bijeenkomst begrijpen de begeleiders de bedoeling van de activiteit ‘Samen koken, Samen eten’ en kunnen deze in praktijk brengen.
Reactie van één van de deelnemers: “Het was een leerzame, waardevolle dag. Fijn om mee te beleven.”