Winter-salade van rode biet, spruitjes, pecan en geitenkaas
Ingrediënten voor vier:
- 400 gram rode biet
- 75 ml olijfolie
- 50 ml zonnebloemolie
- 50 ml appelazijn
- 25 ml citrusdiksap
- 250 gram spruitjes
- 100 gram rode ui
- 8 el mandarijnensap
- Rasp van de schil van ½ citroen
- Mespunt tijm
- 40 gram pecannoten
- 100 gram verse geitenkaas
- Olijfolie om in te bakken
- Peper en zout
Bereiding:
- Schil de rode bieten. Snij ze in dunne plakken en vervolgens in lucifers.
- Meng olijfolie, zonnebloemolie, appelazijn, diksap, peper en zout goed door elkaar tot een homogene dressing.
- Meng de bieten met de dressing en laat hem minimaal 2 uur (de hele nacht mag ook) staan.
- Pel de lelijke blaadjes van de spruitjes en snij ze in de lengte doormidden.
- Bestrijk beide kanten met wat olijfolie.
- Verhit een grillpan en grill de spruitjes aan beide kanten in 6 minuten beetgaar.
- Snij de rode ui in blokjes van ½ cm en bak ze op matig vuur glazig in 2 el olijfolie.
- Voeg tijm, citroenrasp, mandarijnensap, spruitjes en wat peper en zout toe. Meng goed en kook het sap in.
- Schep de bietensalade op een bord. Verdeel daar de spruitjes met ui over. Leg hier en daar een stukje geitenkaas en een noot.
- Serveer deze salade als bijgerecht of als voorgerecht met een lekker stuk brood.