Gebakje voor Jeroen (het recept)
Feest vier je met taart. Onze Bossche geschiedenis en het levensverhaal van Jeroen Bosch leeft door op ons bord en in dit ‘Bosch gebakje voor Jeroen’. Voor de column die hoort bij dit recept klik je hier!
Ingrediënten
- 180 gr bloem
- 60 gr rietsuiker
- 80 gr gesmolten boter
- 80 ml blond bier
- 7 gr bakpoeder
- 3 eieren
- snufje zout
- 120 gr Elstar-appels (ongeschild en grof geraspt)
- 90 gr gedroogde vijgen (in stukjes)
- mespunt kaneel
- 200 gr roomkaas
- 10 gr honing
Worteljam voor 1 pot
- 100 gr wortel (fijn geraspt)
- 2 dl appeldiksap
- 1/2 tl gemberpoeder
- 2 tl sinaasappelrasp
- 6 gr marmello zonder suiker
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe bloem, bakpoeder, rietsuiker, eieren, boter, bier en zout in een mengkom.
- Vermeng dit met een mixer tot een beslag, dat duurt nog geen minuut.
- Voeg de geraspte appel, vijgen en kaneel toe en spatel deze door het beslag.
- Vet een springvorm in met wat olie en bedenk de bodem met bakpapier.
- Schep het beslag in de vorm en bak de cake 25 minuten. Laat de cake afkoelen.
- Klop de roomkaas los en roer de honing er goed doorheen.
- Doe de wortelrasp, diksap, gemberpoeder en sinaasappelrasp in een pan en breng het vocht aan de kook.
- Roer de marmello los met een klein scheutje water en voeg dit toe aan het kokende vocht. Laat 1 minuut rustig doorkoken en giet de jam dan in een schone pot of een schaaltje. Laat hem afkoelen en opstijven.
- Bestrijk de cake met de roomkaas.
- Snij de taart in punten en garneer ieder stuk met een lepel worteljam.
Eet smakelijk!