Rabarber-aardbei-siroop

Ingrediënten:
- 1 kg rabarber
- 200 gram aardbeien
- 1 vanillestokje
- 500 gram witte suiker
Bereiding:
- Was de rabarber en snij de stengels in stukken van 3 cm.
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien.
- Doe rabarber, aardbeien en vanillestok in een diepe pan en voeg zoveel water toe tot net onder het fruit.
- Breng aan de kook en laat 20 minuten zacht koken.
- Leg een vochtige theedoek in een vergiet en zet die op een diepe pan.
- Giet het rabarbermengsel in het vergiet, vis het vanillestokje er tussen uit. Snij het in de lengte open en schraap de vanille eruit en zet dat apart.
- Nu is het een kwestie van niets doen en de rabarber een paar uur of het liefst een nacht op een koele plek rustig uit laten lekken.
- De rabarberpulp die is achtergebleven in de theedoek gooi je weg.
- Je hebt nu om en nabij 1 liter rabarbervocht. Kook dat in tot 6 dl. Voeg de suiker en vanille toe en breng opnieuw aan de kook en laat de suiker smelten.
- Kook de siroop nog tien minuten in en giet in een schone fles en laat minimaal 24 uur rusten.
Een scheut rabarbersiroop is heerlijk in een glas ijskoude boerenkarnemelk maar ook heerlijk met mousserend bronwater, over vanille-ijs of bij de yoghurt.
Via onderstaande links vind je nog meer overheerlijke recepten met rabarber:
- Rabarber-aardbeien-compote met custardvla
- Omgekeerde zijdezachte rabarbertaart
- Rabarber-compote met aardbei en versgebakken koekkruimel
- Pannacotta van yoghurt met rabarbersaus en witte chocolade
Wil je meer lezen over rabarber, klik dan op de link naar de blog: Barbaarse stengels