Appeltaart – recept voor luie vrouwen (en mannen)
Ingrediënten:
- 800 gram Jonagold appels
- 20 gram roomboter
- 2 el rietsuiker
- Flinke snuf kaneel
- 2 handjes krenten
- 1 el custardpoeder
Voor het deeg:
- 240 gram bloem
- 160 gram roomboter
- 80 gram suiker
- snuf zout
- Rasp van de schil van 1/2 citroen
Waarom is dit een luie appeltaart? Je hoeft het deeg slechts in vijf minuten te kneden tot een kruimelig deeg. Uitrollen, de vorm invetten en bekleden met het deeg …. dat hoeft allemaal niet en dat scheelt reuze veel tijd 🙂
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Neem een koekenpan (die in de oven kan) met een diameter van 25 cm. Heb je deze niet pak er dan ook een bak-/ovenvorm van dat formaat bij
- Schil de appels en snij ze in plakjes.
- Smelt de boter in de koekenpan op hoog vuur.
- Voeg de appelplakjes toe en bak ze even lekker aan, af en toe omschudden en tot verschillende appeltjes goudbruin kleuren.
- Voeg rietsuiker. kaneel en krenten toe en roer goed door. Zet het vuur laag en laat rustig doorgaren.
Maak ondertussen het deeg:
- Kneed ondertussen de bloem, boter, suiker, zout en citroenrasp door elkaar tot je een lekker kruimelig deeg hebt. Dat duurt een minuut of vijf.
- Roer de custard door de gebakken appeltjes en laat ze gewoon in de ovenbestendige koekenpan zitten (heb je die niet schep de appels dan nu in een ovenschaal of taartvorm) en strijk bovenkant van de appels met een lepel even glad.
- Schep hier het kruimeldeeg op en duw het met beide handen stevig aan.
- Bak de appeltaart in 35 minuten goudbruin.
Wil je de taart warm eten? Dat kan natuurlijk maar koud vind ik hem het allerlekkerst.