Aspergesoep – met veel smaak en weinig zout
Ingrediënten voor 1.5 liter soep:
- 750 gram witte asperges
- 1 liter water
- 50 gram roomboter
- 60 gram bloem
- 1 sjalot
- 1 el specerijenmix ☼ :
- 1 tl gemalen foelie
- ½ tl gemalen citroengras
- ⅓ tl gemalen laurier
- 2 tl gemalen witte peper
- 4 tl gemalen gedroogde peterselie
- 2 tl gemalen gedroogde kervel
- ⅓ tl fenegriekpoeder
- klein beetje zout naar smaak
☼ Dit kruidenmengsel komt uit het boek “Spice Wise Green, smaakvolle groenten met kruiden en specerijenmixen zonder zout ” van SVH Meesterkok Michel Hanssen. Het boek is te bestellen via: www.spicewise.nu
Bereiding:
- Snij de houtige onderkanten van de asperges en schil ze twee keer rondom, bewaar al het asperge-“afval”.
- Wikkel de geschilde asperges in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast.
- Zet deze schillen en onderkanten met het water op het vuur, breng aan de kook, laat 10 minuutjes koken en vervolgens enkele uren tot een nachtje afkoelen.
- Zeef de schillen en vang het aspergekookwater op. Vul eventueel aan met wat water tot je 1 liter vocht hebt.
- Snipper de sjalot heel fijn.
- Verhit de boter in de pan, voeg de sjalot toe, zet het vuur laag en laat de sjalot enkele minuutjes bakken tot ze glazig is.
- Voeg de specerijenmix toe en bak deze even kort mee.
- Voeg de bloem toe, roer goed door en laat enkele minuten garen.
- Zet het vuur weer wat hoger en voeg nu een scheut van het afgekoelde kookwater toe. Roer de soep goed glad met een garde. Laat het vocht nu rustig aan de kook koken, blijf roeren en schenk dan pas een volgende scheut kookwater erbij.
- Ga zo door tot al het kookvocht in de soep zit.
- Snij de geschilde asperges in plakjes en laat de aspergetopjes heel.
- Breng de soep rustig aan de kook, voeg de aspergeplakjes en topjes toe, laat rustig roerend een paar minuutjes koken. Proef even of je de asperges gaar genoeg vind, zo niet laat ze dan nog een minuut koken.
- Proef en voeg wat zout naar smaak toe, veel zal niet nodig zijn, de specerijenmix geeft al heel veel smaak.