Bietensoep met dupuislinzen, zoetzure biet en karwijroom
Ingrediënten voor 6 personen:
Voor het zoetzuur:
- 2 dl appelazijn
- 200 g dadelstroop
- 1 laurierblad
- 500 g gare rode biet, in kleine blokjes
Voor de soep:
- 125 g dupuislinzen (biowinkel)
- 1 laurierblad
- 1 hele teen knoflook in de schil
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 200 g ui, gesnipperd
- 1 el olijfolie
- 800 g rauwe rode biet, geschild, in stukken
- 1 ½ l groentebouillon
- 1 tl karwijzaad, gevijzeld
- 1 ½ dl crème fraîche
Bereiding:
- Verwarm 1 dl water, de azijn, dadelstroop, laurier, 1 eetlepel zout en een halve theelepel peper in een pan.
- Voeg de bietblokjes toe en laat onafgedekt 30 minuten zacht koken.
- Laat afkoelen en bewaar in de koelkast (liefst 1 of 2 dagen).
- Kook de linzen met laurier en ongeschilde knoflookteen in 30 – 40 minuten gaar. Spoel ze af met koud water.
- Verwijder de laurier en pel de meegekookte knoflookteen.
- Verdeel de linzen in twee delen. De ene helft gaat door de soep, de andere helft is garnering.
- Fruit de gesnipperde ui en de knoflook in olijfolie in een soeppan. Voeg de stukken biet en bouillon toe en breng aan de kook.
- Laat afgedekt 30 minuten koken.
- Voeg de helft van de linzen en de gekookte knoflookteen toe en pureer de soep.
- Spatel het gemalen karwijzaad door de crème fraîche.
- Schep de overgebleven linzen en een opscheplepel zoetzure bietblokjes in een soepterrine. Schenk daar de soep op.
- Maak af met crème fraîche.
.