• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Bossert Kookwerken

  • Home
  • Bossert Kookwerken
  • Recepten
  • In de media
  • Contact

9 januari 2015 Lisette Bossert

Bietensoep met dupuislinzen, zoetzure biet en karwijroom

Ingrediënten voor 6 personen:

Voor het zoetzuur:

  • 2 dl appelazijn
  • 200 g dadelstroop
  • 1 laurierblad
  • 500 g gare rode biet, in kleine blokjes

Voor de soep:

  • 125 g dupuislinzen (biowinkel)
  • 1 laurierblad
  • 1 hele teen knoflook in de schil
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 200 g ui, gesnipperd
  • 1 el olijfolie
  • 800 g rauwe rode biet, geschild, in stukken
  • 1 ½ l groentebouillon
  • 1 tl karwijzaad, gevijzeld
  • 1 ½ dl crème fraîche

Bereiding:

  1. Verwarm 1 dl water, de azijn, dadelstroop, laurier, 1 eetlepel zout en een halve theelepel peper in een pan.
  2. Voeg de bietblokjes toe en laat onafgedekt 30 minuten zacht koken.
  3. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast (liefst 1 of 2 dagen).
  4. Kook de linzen met laurier en ongeschilde knoflookteen in 30 – 40 minuten gaar. Spoel ze af met koud water.
  5. Verwijder de laurier en pel de meegekookte knoflookteen.
  6. Verdeel de linzen in twee delen. De ene helft gaat door de soep, de andere helft is garnering.
  7. Fruit de gesnipperde ui en de knoflook in olijfolie in een soeppan. Voeg de stukken biet en bouillon toe en breng aan de kook.
  8. Laat afgedekt 30 minuten koken.
  9. Voeg de helft van de linzen en de gekookte knoflookteen toe en pureer de soep.
  10. Spatel het gemalen karwijzaad door de crème fraîche.
  11. Schep de overgebleven linzen en een opscheplepel zoetzure bietblokjes in een soepterrine. Schenk daar de soep op.
  12. Maak af met crème fraîche.

.

Dit delen:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail
  • Pinterest
  • Print

Uit: Recepten

Footer

Volg mij op

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Copyright © 2023 · Bossert Kookwerken