Bladerdeegtaart met vanilleroom en appelcompôte
Ingrediënten voor vier:
- 6 blad bladerdeeg
- 1 ei
- 1 el rietsuiker
- 2 dl room
- ½ dl agavesiroop
- Mespunt vanillepoeder
- 2 blad gelatine
- 500 gram goudrenet
- Rasp van ½ citroen
bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
- Leg vier plakjes bladerdeeg op elkaar en rol er met de deegroller een vierkante plak van 24×24 cm van, dit is voor de bodem van de taart.
- Voor de opstaande zijkant van de taart snij je de overige twee deegplakjes elk in zes repen.
- Bestrijk de buitenrand van de bladerdeegbodem met water en beleg die met de repen bladerdeeg.
- Bestrijk die ook weer met water en leg er dan nog een laag deeg op, zo krijg je straks een mooie opstaande rand.
- Roer de eidooier los met een klein scheutje water en bestrijk daar de rand van de taartbodem mee.
- Bestrooi de met eigeel bestreken rand met rietsuiker.
- Prik met behulp van de vork enorm veel gaatjes in de bodem, zo blijft hij tijdens het bakken mooi plat.
- Schuif de bodem in de oven en bak hem in een half uur bruin en krokant.
- Leg de gelatine 5 minuten in een schaal met koud water.
- Verwarm de room met agavesiroop en vanillepoeder tot het kookpunt. Zet het vuur uit.
- Laat de gelatine uitlekken en voeg hem toe aan de hete room.
- Roer goed tot de gelatine helemaal opgelost is.
- Giet de room in de taartbodem en zet koud weg op af te koelen en de vanilleroom op te laten stijven.
- Schil de appels en snijd ze in blokjes, voeg de citroenrasp toe en een scheut water.
- Kook de appel zacht en gaar.
- Roer er met de garde een mooie puree van en laat afkoelen.
- Snijd de taart in vierkante stukken en schep er met een lepel een mooie bol appel-compôte op.
Dit is het nagerecht van het “BioBudget menu voor een prikkie”.
Lees hier het blogbericht over dit menu.