Bloemkool van de grill met bloemkool-walnoot-salade
Ingrediënten voor vier:
- 400 gram bloemkool
- 30 gram walnoten
- 30 gram rode ui
- 1 teen knoflook
- 1 citroen
- 2 el fijngehakte bladpeterselie
- 1 el fijngehakte dille
- walnoot-olie
- Milde olijfolie
- Peper en zeezout
Bereiding:
- Snijd de bloemkool in vier kwarten. Snijd met een scherp mes dunne plakken bloemkool van ongeveer ½ cm dik. Als je zo’n 300 gram aan plakken bloemkool heb dan heb je genoeg. De afsnijdsels kun je bewaren, die gebruiken we straks voor de salade.
- Verhit de grillpan op hoog vuur.
- Bestrijk de bloemkoolplakken met olijfolie. Grill tot ze aan beide kanten bruine grillstrepen hebben. Ga door tot alle plakken bloemkool gegrild zijn.
- Bestrooi de gegrilde bloemkool met wat zout en peper en laat ze dan afkoelen.
- Kook de rest van de bloemkool beetgaar in kokend water. Spoel koud af en laat uitlekken in een vergiet.
- Rooster de walnoten enkele minuten in een droge koekenpan. Laat afkoelen en hak de noten fijn.
- Snipper de ui en knoflook fijn en bak hem op laag vuur in wat olie tot hij zacht en geurig is.
- Rasp de schil van een halve citroen.
- Snij de afgekoelde (gekookte) bloemkool fijn en meng deze met de gebakken ui en knoflook, peterselie, dille, walnoten, citroenrasp, 2 el walnoot-olie en 1 el citroensap.
- Breng de sla op smaak met peper en zout.
- Leg de gegrilde plakken bloemkool in een bloem op het bord en leg in het midden een flinke schep bloemkool-salade, gebruik hierbij een ijsbolletjestang, een garneer-ring of gewoon een grote lepel.
Dit is het voorgerecht van het “BioBudget menu voor een prikkie”.
Lees hier het blogbericht over dit menu.