Blote billen in het gras-stamppot
Ingrediënten voor 5 gewone of 8 kleine eters:
- 1 kg kruimige aardappelen
- 2 stukjes foelie
- 1 laurierblad
- 0.5 tl peperkorrels
- 1 groentebouillonblokje
- 1 kg snijbonen
- 650 gram (uitlek-gewicht) witte bonen, uit blik of zelf geweld en gekookt
- 200 gram ui
- 50 gram roomboter
- 2 tl mosterd
- 2 tl gedroogd bonenkruid
- zout naar smaak
Bereiding:
- Schil de aardappelen, snij ze in stukken en doe ze in een grote pan met water. Voeg laurier, foelie, peperkorrels (in een thee-ei) en de bouillon toe.
- Breng het water aan de kook, leg een deksel op de pan en kook de aardappelen in 20-25 minuten gaar.
- Snij in tussentijd de snijbonen met behulp van een snijbonenmolen in dunne reepjes.
- Breng een pan met water aan de kook, voeg de snijbonen toe en kook ze in 10 minuten gaar.
- Pel en snipper de ui. Bak hem op zacht vuur glazig in de boter.
- Giet het kookvocht van de aardappelen af (bewaar een deel van het kookvocht) en verwijder het thee-ei met laurier,foelie en peperkorrels.
- Voeg de gebakken ui met de boter, de helft van de witte bonen, mosterd en bonenkruid toe aan de aardappelen en stamp hier een fijne en smeuïge puree van. Voeg zoveel kookvocht toe als nodig is.
- Roer de snijbonen en de resterende witte bonen door de puree en proef of er nog wat peper of zout bij moet.
Serveer deze Hollandse stamppot met rookworst of een slavink en piccalilly