Boerenkoolsoep met krokant gebakken rookworst, aardappel en rode ui
Ingrediënten voor 10 personen:
- 150 gram ui
- 3 tenen knoflook
- 2 el olijfolie
- 600 gram iets kruimige aardappel
- 300 gram voorgesneden boerenkool
- 1 citroen
- 1 el tijm
- 2 liter water
- 4 groentebouillonblokken
Voor de garnering:
- 200 gram rookworst in blokjes van ½ cm
- 200 gram aardappel, geschild en in blokjes van ½ cm
- 150 gram rode ui in blokjes van ½ cm
- vers gemalen peper
- 1 el olijfolie
Bereiding:
- Verhit de olie in een pan en smoor de ui en knoflook glazig.
- Voeg de aardappel, boerenkool, citroenrasp, tijm, water en bouillonblok toe.
- Breng het water aan de kook en kook de groente in 15 minuten gaar.
- Pureer de soep en breng op smaak met peper en zout.
Voor de garnering:
- Doe de aardappelblokjes in een zeef en houd ze onder de stromende kraan, schep de blokjes op een schone theedoek en droog ze goed.
- Verhit de olie in een koekenpan. Bak de rookworstblokjes krokant en bruin. Schep de worst uit de pan.
- Bak nu de aardappelblokjes goudbruin in dezelfde pan. Voeg tegen de tijd dat de aardappel bijna klaar is de rode ui-blokjes toe. Roer even goed door.
- Voeg, als de ui glazig gebakken is, de worst weer toe en meng goed.
- Breng op smaak met vers gemalen peper.
- Schep de soep in mooie diepe borden. Schep in het midden een flinke lepel van de garnering. Een lust voor het oog én voor de smaakpapillen!