Bolognese-saus – de plantaardige optie
Ingrediënten voor 5 personen:
- Scheut olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 wortel, geschild en in plakjes
- 1 stengel bleekselderij, in plakjes
- 1 tl paprikapoeder
- ½ el oregano en 1 tl tijm
- 1 tl sambal (of naar smaak)
- 1 el appel-diksap
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blokje paddenstoelenbouillon
- 300 gram gekookte linzen
- 2 verse tomaten
- Bosje peterselie
- Peper en zout naar smaak
Bereiding:
- Verhit 2 el olijfolie in een diepe pan en voeg de ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe en bak dit samen een minuut of 5 tot de groenten wat zachter worden en lekker gaan ruiken. Zet het vuur in het begin hoog tot alles goed heet is daarna kan het wat lager.
- Voeg paprikapoeder, oregano, tijm, sambal en diksap toe. Roer nog even goed door en laat 5 minuten smoren.
- Voeg het blik tomaat + 2 dl water en het verkruimelde paddenstoelenbouillonblokje toe, breng aan de kook en zet het vuur laag.
- Leg een deksel op de pan, laat een kiertje open, laat het mengsel minimaal 20 minuten zacht sudderen.
- Pureer de tomatensaus, voeg de linzen toe en breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de twee tomaten in kleine blokjes en hak de peterselie fijn. Voeg beide toe aan de saus, breng nog een paar minuutjes aan de kook en dan is de saus klaar.
Kook de pasta gaar en serveer met de saus, geraspte kaas (dan niet meer volledig plantaardig) en een salade.