Brood uit eigen oven
Ingrediënten per brood:
- 300 gram bloem
- 200 gram volkoren speltmeel
- 1 afgestreken el zout
- 11 gram gedroogd gist
- 325 ml lauwwarm water
- 1 el rietsuiker
- 1 el olijfolie
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak op het aanrecht een berg van de twee melen en het zout.
- Vorm in het midden van de berg een kuil, giet daarin de helft van het water, de gist, suiker en olijfolie.
- Neem een vork en roer in het kuiltje met vocht en meng daar langzaam maar zeker het meel doorheen.
- Voeg scheut voor scheut de rest van het water toe en blijf roeren tot je een papperig mengsel hebt.
- Ga dan verder met je handen en kneed tot je na een minuut of 8 een soepel deeg hebt. Geen meelsoort is hetzelfde dus het kan nodig zijn om wat extra water toe te voegen.
- Leg het deeg in een kom met een warm-vochtige theedoek er overheen en laat het 45 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Kneed het nog eens goed door en voeg evt. nog wat lekkere ingrediënten toe, onderaan het recept vindt u een aantal ideeën.
- Vorm het deeg nu zoals u wilt; stokbrood, krans, ovaal, rond, plat.
- Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en leg daar het deeg op. Bedek het met een theedoek en laat nogmaals een half uur rijzen. Schuif daarna het brood in de hete oven en bak het in 30 minuten (afhankelijk van de vorm) gaar en goudbruin van kleur. Klop even met je knokkel op de onderkant van het brood, klinkt het hol dan is het gaar.
- Laat het brood minimaal 30 minuten op een rooster afkoelen.
- 50 gram grof gehakte zwarte olijven, 1 el. fijngehakte rozemarijn, 1 tl knoflookpoeder
- 5 stuks gedroogde tomaat in reepjes, 1 el. pesto, 2 el fijngehakte verse oregano
- 50 gram gewelde krenten, 50 gram appel in blokjes, 50 gram grof gehakte walnoten, 1 tl kaneel
- 75 gram verkruimelde feta, handvol fijn gehakte tuinkruiden, 75 gram uitgebakken ontbijtspek