Frittate met courgette en oude kaas en een zoetzuur van prei
De meeste mensen denken bij ‘prei’ nou niet zo snel aan zoetzuur. Gelukkig doet chef Lisette Bossert dat wel want deze zoetzuur van prei gaat geweldig bij haar frittate met courgette en oude kaas!
Dit is eén van de vele recepten die Bossert Kookwerken reeds bedacht voor de Vitatas (biologische groententas) van Udea.
Ingrediënten voor vier stuks:
- 250 gram courgette
- 1/3 afgestreken eetlepel zout
- 1 el gehakte munt
- 1 el gehakte oregano
- 50 gram oude kaas
- 4 eieren
- 50 gram crème fraîche
- 200 gram prei
- ½ dl water
- 1 dl azijn
- 1 dl agavesiroop
- 1 blad laurier
- ½ el zout
- Flinke snuf peper
Zoetzuur van prei
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snij de prei in dunne plakjes en spoel ze schoon. Breng water aan de kook en blancheer de prei 1 minuut. Laat goed uitlekken. Maak een zoetzure siroop van het water, azijn, agavesiroop, laurier, zout en peper, breng het aan de kook. Voeg de uitgelekte prei toe aan de siroop en laat afkoelen.
Courgette raspen & zouten
Rasp de courgette grof en doe hem in een zeef. Meng de courgette met het zout en roer goed door. Laat de courgette een half uur staan en spoel daarna af onder de koude kraan. Laat goed uitlekken in de zeef. Schep dan de courgette in een theedoek en dep hem droog.
Fritatte bakken
Klop de eieren los in een kom, voeg de kruiden en crème fraîche toe. Hak de kaas in kleine blokjes en voeg toe. Schep de courgette erbij en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het frittate-mengsel over vier ingevette ovenschaaltjes of taartvormpjes en bak ze in 20 minuten gaar en goudbruin.