Gebakken appeltjes met romige hangop en een kletskop
Ingrediënten voor 10:
- 1 liter volle yoghurt
- 250 ml room
- mespunt vanillepoeder
- 3 el honing of naar smaak
- 1.2 kg Jonagold appels
- 3 el roomboter
- 1 dl sinaasappelsap + iets extra
- ½ tl kaneelpoeder
- 10 kletskoppen
Bereiding:
- Maak een theedoek vochtig en leg hem in een vergiet.
- Schep de yoghurt in theedoek-vergiet en laat hem 4 uur tot 1 nacht uitlekken.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in plakjes.
- Verhit de boter in een koekenpan en laat het uitbruisen.
- Bak de appeltjes op hoog vuur in een minuut of 5 lichtbruin.
- Voeg de 3 el honing, kaneel en sinaasappelsap toe en zet het vuur laag.
- Laat de vloeistof rustig inkoken tot de appels helemaal gaar en zacht zijn.
- Roer regelmatig de appeltjes even door, is al het sap verdwenen voeg dan nog een scheutje toe.
- Klop de slagroom stijf en spatel hem door de uitgelekte yoghurt, breng de romige hangop lekker op smaak met honing en de vanille.
- Verdeel de hangop over de schaaltjes of mooie glazen, schep de warme appeltjes erbij en steek er een kletskop tussen.