Gehaktbrood met eigen jus, geroosterde pastinaak, zoete aardappel en katenspek
Ingrediënten voor 8-10 personen:
- 200 gram pastinaak
- 150 gram zoete aardappel (of een andere groente als wortel of venkel)
- olijfolie
- 1 ui
- 1 wortel
- 3 takjes verse rozemarijn
- 125 gram geraspte belegen kaas
- 100 gram broodkruim
- 1 kg half om half gehakt
- 1 tl grove mosterd
- 1 tl tomatenpuree
- 1 ei
- 100 gram katenspek
- 0.5 blokje kippenbouillon verkruimeld in 250 ml heet water
- 1 el zwarte bessenjam
- 1 el tomatenpuree
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de pastinaken en de zoete aardappelen en snij ze in 2 cm. dikke plakken.
- Leg de pastinaak- en zoete aardappel-plakken in een ovenschaal van van zo’n 20 x 30 cm.
- Besprenkel ze met wat olijfolie, peper en zout en zet ze 30 minuten in de oven.
- —
- Pel in tussen de ui en schil de wortel, snij beide in kleine blokjes.
- Snij de blaadjes van de rozemarijn fijn.
- Bak de ui en wortel gaar in een pan met een beetje olijfolie, voeg de rozemarijn toe en laat afkoelen.
- Snij de mozzarella fijn en schep in een mengkom, voeg broodkruim, gehakt, mosterd, tomatenpuree, het ei en een flinke snuf peper en zout toe.
- Voeg de gebakken ui en wortel toe.
- Kneed alles met de hand door elkaar en vorm er een ovaal “brood” van.
- —
- Haal de ovenschaal uit de oven, duw de groenten naar de zijkanten en leg het gehaktbrood in het midden van de ovenschaal.
- Leg de plakjes katenspek over het gehaktbrood, sprenkel er wat olie over en dek de schaal af met aluminiumfolie.
- Braad het gehakt 30 minuten.
- Haal de ovenschaal uit de oven er verwijder de folie.
- Meng de kippenbouillon, jam en tomatenpuree in een kan en schenk het mengsel in de ovenschaal.
- Zet de ovenschaal nog 30 minuten in de oven tot het gehaktbrood gaar is.
- Snij het gehaktbrood voorzichtig in plakken en serveer met de geroosterde groenten en de heerlijke jus.
Spruitjes en aardappelpuree smaken overheerlijk bij dit gerecht.
Heb je één of meerdere vegetariër(s) aan tafel zitten dan vind je hier een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht.
Tip voor het nagerecht: gevulde appeltjes uit de oven met griesmeel