Geroosterde herfstgroenten met gepofte-knoflook-dip

Ingrediënten voor vier personen:
- 300 gram pompoen, ongeschild, zaden verwijderd
- 300 gram pastinaak, schoon gewicht
- 300 gram knolselderij, schoon gewicht
- 300 gram zoete aardappel, schoon gewicht
- 300 gram aardappel, schoon gewicht
- olijfolie
- peper en zout
- 1 bol knoflook
- 2 dl mayonaise
- 2 dl Griekse yoghurt
- citroen (rasp)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 190 gram.
- Snij de pompoen in plakken van ongeveer 1.5 cm dik
- Snij de pastinaak in frieten van 1,5×1,5 cm dik
- Snij de knolselderij in plakken van 2 cm dik en vervolgens in stukken
- Snij de aardappelen en zoete aardappelen in gelijke stukken van ongeveer 2 cm dik.
- Bedek één grote, of twee kleinere, ovenplaat met een vel bakpapier.
- Neem een kom en doe de groenten erin. Besprenkel met olijfolie, peper en zout én eventueel een extra smaakmaker (zie onderaan dit recept). Hussel goed door.
- Leg de groenten in een enkele laag op het bakpapier en spreid ze zoveel mogelijk uit.
- Leg een hele (ongepelde) bol knoflook tussen de groenten.
- Schuif de ovenplaat in de hete oven en rooster de groenten in 20-30 minuten gaar en licht knapperig.
De gepofte-knoflook-dip:
- Neem de gare en zachte knoflookbol van de ovenplaat. Snij met een scherp mes het wortelstukje van de bol en druk de gare knoflookpulp uit de schil en prak dit fijn met een vork.
- Doe de knoflook in een kom en schep de yoghurt en mayonaise erbij. Breng op smaak met peper en zout en voeg als laatste een theelepel geraspte citroenschil toe. Roer goed door.
Leg de geroosterde groenten op een schaal en zet in het midden een schaaltje met de knoflook-dip.
Extra smaakmakers:
- Korianderzaad, grof gemalen
- Verse tijm en rozemarijn, fijn gesnipperd
- Paprikapoeder (evt. gerookt) en een mespunt chilipoeder
- Sinaasappelrasp + 1 sinaasappel in parten