Gestoofde rode kool met jeneverbessen en goudreinet
Ingrediënten voor 8 personen:
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 el roomboter
- 1 kg rode kool
- 2 blaadjes laurier
- 10 jeneverbessen
- 10 peperkorrels
- 2 el rietsuiker
- 400 ml groentebouillon (heet water met 1 groentebouillonblokje)
- 300 gram goudreinet
- 4 el appelazijn
- peper en zout
- 1 el roomboter (toevoegen aan het eind)
- extra: metalen thee-ei
Bereiding:
- Pel de uien en snij ze in blokjes, pel de knoflook en snij in kleine stukjes
- Verhit de boter in een grote pan met dikke bodem.
- Voeg de ui en knoflook toe, zet het vuur laag en bak ze in 10 minuten gaar en geurig.
- Snij de rode kool in kwarten en verwijder de harde stronk en snij de kool in dunne repen.
- Voeg de kool toe aan de gebakken ui en schep goed om.
- Kneus de jeneverbessen (leg de bessen op een bord/plank en gebruik bijv. de platte onderkant van een kommetje om ze te kneuzen) stop ze samen met de peperkorrels in het thee-ei.
- Voeg de laurier, rietsuiker en groentebouillon toe aan de kool.
- Leg het thee-ei tussen de kool in de bouillon.
- Breng aan de kook, zet het vuur laat en leg de deksel op de pan. Laat de kool 30 minuten zacht koken.
- Schil de appels, snij ze in kleine blokjes en voeg het toe aan de kool.
- Verwijder het thee-ei. Voeg de appelazijn, vers gemalen peper en zout naar smaak toe. Roer de kool door en breng opnieuw aan de kook.
- Leg de deksel schuin op de pan (zo verdampt een deel van het vocht) en laat de kool 30 minuten rustig koken, roer halverwege een keer om.
- Haal dan de deksel van de pan en laat de kool nog een laatste 15-30 minuten koken. De tijd is afhankelijk van de gaarheid die je het lekkerst vindt.
- Desgewenst kun je het resterende vocht binden met aardappelzetmeel. Begin met een 1/2 theelepel aardappelzetmeel, roer dit los met een beetje koud water. Voeg het toe aan de rode kool, roer goed door en breng weer aan de kook. Dan bindt het vocht, kun je kijken of het genoeg is en eventueel wat extra aardappelzetmeel toevoegen.
- Proef de kool en voeg het klontje boter en evt. nog wat zout en/of peper toe.
- Serveer de gestoofde rode kool met een (vegetarische) gehaktbal en gekookte aardappelen.