Gestoofde rode kool met jeneverbessen, goudreinet en peer
Ingrediënten voor 8 personen:
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 el roomboter
- 1 kg rode kool
- 2 blaadjes laurier
- 15 jeneverbessen
- 3 el rietsuiker
- 4 el appelazijn
- 400 ml groentebouillon
- 300 gram appel
- peper en zout
- 1 el roomboter
- extra: metalen thee-ei
Bereiding:
- Pel de uien en snij ze in blokjes, pel de knoflook en snij in kleine stukjes
- Verhit de boter in een grote pan met dikke bodem.
- Voeg de ui en knoflook toe, zet het vuur laag en bak ze in 10 minuten gaar en geurig.
- Snij de rode kool in kwarten en verwijder de harde stronk en snij de kool in dunne repen.
- Voeg de kool toe aan de gebakken ui en schep goed om.
- Kneus de jeneverbessen (leg de bessen op een bord/plank en gebruik bijv. de platte onderkant van een kommetje om ze te kneuzen) stop ze in het thee-ei.
- Voeg de laurier, rietsuiker, appelazijn en groentebouillon toe aan de kool.
- Leg het thee-ei tussen de kool in de bouillon.
- Breng aan de kook, zet het vuur laat en leg de deksel op de pan. Laat de kool 30 minuten zacht koken.
- Schil de appels en snij ze in kleine blokjes en voeg het toe aan de kool.
- Verwijder het thee-ei. Voeg de azijn, lekker wat vers gemalen peper en zout naar smaak toe.
- Roer de kool even door en breng opnieuw aan de kook. Leg de deksel schuin op de pan (zo verdampt een deel van het vocht) en laat de kool nog 15 minuten rustig koken.
- Proef de kool en voeg evt. nog wat zout en/of peper toe.
- Serveer met gebakken bloedworst of een saucijsje en gekookte aardappelen.