Gestoofde zuurkool met jeneverbessen, laurier en zuurkoolspek
ingrediënten voor vier personen:
- 1 grote ui
- 3 tenen knoflook
- 1 el roomboter
- 500 gram zuurkool naturel
- 100 gram zuurkoolspek aan één stuk
- 1 laurierblad
- Metalen thee-ei (of een papieren koffiefilter) gevuld met: 12 jeneverbessen, 12 peperkorrels, 1 tl korianderzaad, 1 tl mosterdzaad
- 2 dl witte wijn of natuur-troebel appelsap
- 1 dl water
Voor erbij:
- 1 kg kruimige aardappelen
- 2 blaadjes foelie
- Rookworst, hoeveelheid is naar wens
- Mosterd
bereiding:
- Pel de ui en knoflook en snij in blokjes.
- Verhit een diepe pan en voeg de boter toe en laat deze smelten voeg ui en knoflook toe en bak deze glazig.
- Leg het zuurkoolspek op de gebakken ui/knoflook.
- Laat de zuurkool even uitlekken en knijp het vocht er zoveel mogelijk uit, leg het bij het spek in de pan.
- Schenk appelsap of witte wijn en water erbij.
- Leg het laurierblad, het thee-ei (of het dichtgevouwen koffiefilter) met specerijen tussen de zuurkool in het vocht.
- Breng het vocht aan de kook en zet het vuur dan laag.
- Laat de zuurkool, met de deksel op de pan, een uur heel zacht koken.
- Verwijder het thee-ei met specerijen en het laurierblad.
- Haal het spek uit de pan, snij het vet weg en snij of scheur het vlees in stukjes en roer het door de zuurkool.
Voor erbij:
- Kook de aardappelen met de foelie in licht gezouten water gaar.
- Verwijder de foelie, serveer de aardappelen zo of maak er, met behulp van wat kookvocht, een smeuïge puree van.
Serveer de gestoofde zuurkool met de aardappelen (puree), rookworst en Hollandse mosterd.