Geurig gebakken appeltjes met warme custard en slagroom
Ingrediënten voor 15 personen:
Gebakken appeltjes:
- 6 jonagold appels
- 50 gram roomboter
- 5 el vloeibare honing (uit de losse pols)
- 1/2 theelepel kaneel
- Scheut sinaasappelsap
Custardvla:
- 50 gram custard
- 1 zakje vanillesuiker
- mespuntje zout
- 1 liter volle melk
- 70 gram suiker
- slagroom
- 250 ml slagroom + 2 el suiker
Bereiding:
Gebakken appels:
- Schil de appels en snij ze in vieren, verwijder het klokhuis en snij de appelkwarten in schijfjes.
- Verhit de roomboter in een koekenpan, wanneer de boter bruist kun je de appeltjes toevoegen. Bak ze op middel-hoog vuur lichtbruin.
- Voeg nu de honing, kaneel en een flinke scheut sinaasappelsap toe.
- Roer dit even goed door, breng het sap aan de kook, zet het vuur dan laag.
- Smoor de appeltjes nog een minuut of 15 tot ze gaar en zacht zijn en het vocht is ingekookt tot een lekkere dikke saus.
Custardvla:
- Roer de custard, vanillesuiker en zout door elkaar, schenk hier 1 dl melk bij en meng dit goed.
- Spoel de pan waar je de vla in gaat koken om met koud water.
- Schenk de rest van de melk in deze pan en voeg daar de suiker aan toe. Verwarm de melk tot hij bijna kookt
- Schenk een scheut hete melk bij het custardmengsel, roer even goed door en giet dit weer terug in de pan met hete melk.
- Breng al roerende aan de kook (gebruik een garde) en laat de vla 2 minuten zachtjes doorkoken. Blijf de hele tijd goed roeren, vooral over de bodem.
- Als de vla goed is gebonden dan is hij klaar om te serveren.
- Wil je de vla laten afkoelen leg dan een stuk plasticfolie direct op de vla, zo ontstaat er geen vel.
- Voor een stap-voor-stap recept met foto’s klik je hier.
Slagroom:
- Klop de slagroom met de suiker luchtig.
Serveer de warme custard met de gebakken appeltjes en een lekkere toef slagroom.
PS. Voor meer info over mijn sociale activiteit voor geluksmomenten in de zorg klik je HIER!