Geurig gebakken appeltjes met warme custard en slagroom
Ingrediënten voor 15 personen:
Gebakken appeltjes:
- 7 jonagold appels
- 50 gram roomboter
- 5 el vloeibare honing (uit de losse pols)
- 1 theelepel kaneel
- Flinke scheut sinaasappelsap
Custardvla:
- 50 gram custard
- 1 zakje vanillesuiker
- mespuntje zout
- 1 liter volle melk
- 70 gram suiker
- 250 ml slagroom + 2 el suiker
Bereiding:
Gebakken appels:
- Schil de appels en snij ze in vieren, verwijder het klokhuis en snij de appelkwarten in schijfjes.
- Verhit de roomboter in een koekenpan, wanneer de boter bruist voeg je de appeltjes toe. Bak ze op hoog vuur lichtbruin.
- Voeg nu de honing, kaneel en sinaasappelsap – tot de appeltjes net niet onderstaan – toe.
- Roer dit even goed door, breng het sap goed aan de kook en zet het vuur dan laag.
- Smoor de appeltjes nog een minuut of 15 tot ze gaar en zacht zijn en het vocht is ingekookt tot een lekkere dikke saus.
- Is het vocht intussen volledig ingekookt? Voeg dan wat extra sap toe, breng dit opnieuw aan de kook en zet dan laag.
Custardvla:
- Roer de custard, vanillesuiker en zout door elkaar, schenk hier 1 dl melk bij en meng dit goed.
- Spoel de pan waar je de vla in gaat koken om met koud water.
- Schenk de rest van de melk in deze pan en voeg daar de suiker aan toe. Verwarm de melk tot hij bijna kookt
- Schenk een scheut hete melk bij het custardmengsel, roer even goed door en giet dit weer terug in de pan met hete melk.
- Breng al roerende aan de kook (gebruik een garde) en laat de vla 2 minuten zachtjes doorkoken. Blijf de hele tijd goed roeren, vooral over de bodem.
- Als de vla goed is gebonden dan is hij klaar om te serveren.
- Wil je de vla laten afkoelen leg dan een stuk plasticfolie direct op de vla, zo ontstaat er geen vel.
- Voor een stap-voor-stap recept met foto’s klik je hier.
Slagroom:
- Klop de slagroom met de suiker luchtig.
Serveer de warme custard met de gebakken appeltjes en een lekkere toef slagroom.