• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Bossert Kookwerken

  • Home
  • Bossert Kookwerken
  • Recepten
  • In de media
  • Contact

15 december 2020 Lisette Bossert

Geurig gebakken appeltjes met warme custard en slagroom

Ingrediënten voor 15 personen:  

Gebakken appeltjes:

  • 7 jonagold appels
  • 50 gram roomboter
  • 5 el vloeibare honing (uit de losse pols)
  • 1 theelepel kaneel
  • Flinke scheut sinaasappelsap

Custardvla:

  • 50 gram custard
  • 1 zakje vanillesuiker
  • mespuntje zout
  • 1 liter volle melk
  • 70 gram suiker
  • 250 ml slagroom + 2 el suiker

Bereiding:

Gebakken appels:

  1. Schil de appels en snij ze in vieren, verwijder het klokhuis en snij de appelkwarten in schijfjes.
  2. Verhit de roomboter in een koekenpan, wanneer de boter bruist voeg je de appeltjes toe. Bak ze op hoog vuur lichtbruin.
  3. Voeg nu de honing, kaneel en sinaasappelsap – tot de appeltjes net niet onderstaan – toe.
  4. Roer dit even goed door, breng het sap goed aan de kook en zet het vuur dan laag.
  5. Smoor de appeltjes nog een minuut of 15 tot ze gaar en zacht zijn en het vocht is ingekookt tot een lekkere dikke saus.
  6. Is het vocht intussen volledig ingekookt? Voeg dan wat extra sap toe, breng dit opnieuw aan de kook en zet dan laag.

gebakken appeltjes

Custardvla:

  1. Roer de custard, vanillesuiker en zout door elkaar, schenk hier 1 dl melk bij en meng dit goed.
  2. Spoel de pan waar je de vla in gaat koken om met koud water.
  3. Schenk de rest van de melk in deze pan en voeg daar de suiker aan toe. Verwarm de melk tot hij bijna kookt
  4. Schenk een scheut hete melk bij het custardmengsel, roer even goed door en giet dit weer terug in de pan met hete melk.
  5. Breng al roerende aan de kook (gebruik een garde) en laat de vla 2 minuten zachtjes doorkoken. Blijf de hele tijd goed roeren, vooral over de bodem.
  6. Als de vla goed is gebonden dan is hij klaar om te serveren.
  7. Wil je de vla laten afkoelen leg dan een stuk plasticfolie direct op de vla, zo ontstaat er geen vel.
  8. Voor een stap-voor-stap recept met foto’s klik je hier.

Slagroom:

  1. Klop de slagroom met de suiker luchtig.

Serveer de warme custard met de gebakken appeltjes en een lekkere toef slagroom.

 

Dit delen:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail
  • Pinterest
  • Print

Uit: Recepten

Footer

Volg mij op

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Copyright © 2023 · Bossert Kookwerken