Gevulde appeltjes uit de oven met speculaas en griesmeel
Ingrediënten voor 8 personen:
- 8 kleine appeltjes
- 4 amandelspeculaasjes
- 8 el krenten
- Rasp van 1 sinaasappel (alleen het buitenste laagje van de schil)
- 1 liter volle melk
- 80 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Rasp van 1/2 citroen (alleen het buitenste laagje van de schil)
- 100 gram griesmeel
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Laat de krenten wellen in heet water.
- Verwijder de klokhuizen van de appels met een appelboor.
- Plaats de appeltjes in acht 1-persoons-ovenschaaltjes of in één grote schaal.
- Breek de speculaasjes in kleine stukjes, dat kan met de hand of met een deegroller.
- Meng het koekkruim met de uitgelekte krenten en voeg de sinaasappelrasp toe.
- Vul de appels dit mengsel en duw het licht aan.
- Leg als laatste een klontje boter op de vulling.
- Zet de schaal met appels in de oven en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar en zacht.
- Maak in tussentijd de griesmeelpudding: breng de melk met het suiker en citroenrasp aan de kook.
- Voeg al roerend de griesmeel toe, roer goed door en laat de griesmeel in 3 minuten op zacht vuur gaar koken.
- Schep de griesmeelpap over de appeltjes en zet ze nog 10 minuten in de oven tot ze heerlijk ruiken en lichtbruin kleuren.
- Serveer de appeltjes zo of met een lekkere toef slagroom.
Eet smakelijk en pas op want de appels zijn gloeiend heet!