Appelmoes uit eigen keuken
Appelmoes is zo’n troostrijk gerecht om te maken. Het recept is heel eenvoudig en tijdens het koken van de appels ruikt het heerlijk in huis. Bijkomend voordeel, door keuze van je appels kun je variatie brengen in de smaak en structuur van de appelmoes. Zo is de goudrenet een zure appel die stuk kookt en de jonagold een zoete appel die zijn vorm behoudt.
Ingrediënten voor 10 personen:
- 1.5 kg goudrenetten of een ander soort appel zoals jonagold, elstar of een mix van verschillende soorten
- 100 ml water
- suiker naar smaak
Mogelijke smaakmakers:
- 1 kaneelstokje of 1 tl gemalen kaneel
- mespunt gemalen kruidnagel
- mespunt vanillepoeder
- 1 reep van schil van een citroen of sinaasappel (met de dunschiller)
Bereiding:
- Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder het klokhuis.
- Snij de appelparten in plakjes.
- Vul een pan met de appelstukjes en giet het water erbij.
- Voeg eventueel een smaakmaker toe.
- Breng het water aan de kook, leg de deksel op de pan maar laat een kiertje open, zet het vuur laag en kook de appels in ongeveer 15 minuten gaar.
- Pureer de appels, wil je een fijne appelmoes gebruik dan de staafmixer, wil je een compote gebruik dan de pureestamper.
- Is de appelmoes te dik (ligt aan het soort appel dat je gebruikt) voeg dan wat extra vocht toe.
- Proef nu samen met de bewoners of de appelmoes lekker is, misschien kan ie nog wat extra suiker gebruiken of een snufje kaneel voeg dat toe en proef opnieuw net zo lang tot jullie tevreden zijn.