Herfstige knolselderijsoep met geroosterde aubergine en paddenstoelen
Ingrediënten voor ruim 1,5 liter soep:
- 600 gram knolselderij, schoon gewicht
- 3 tenen knoflook
- 125 gram ui
- 1 stengel bleekselderij
- 1 tl gedroogde tijm
- 5 gram gedroogde porchini
- 1,2 liter water
- 3 groentebouillontabletten
- 150 gram oesterzwammen
- 150 gram kastanje champignons
- 150 gram aubergine
- ½ tl (gerookt) paprikapoeder
- Olijfolie, peper en zout
Bereiding:
Pel en snipper de ui en knoflook. Verwarm 2 el olijfolie in een soeppan. Fruit de ui en knoflook op zacht vuur gedurende ongeveer 15 minuten. Snij de bleekselderij in stukken. Voeg gedroogde porchini, tijm, verkruimelde groentebouillontabletten en bleekselderij toe aan de gebakken ui met knoflook. Roer goed door. Snij de knolselderij in stukken. Voeg ze toe en giet er het water bij. Laat aan de kook komen en laat op zacht vuur de knolselderij in ongeveer 20 minuten gaar koken. Pureer de soep en voeg eventueel nog versgemalen peper en zout toe.
Garnering:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Snij de aubergine in lucifers van 1 cm dik, scheur de oesterzwammen in repen en snij de champignons in niet te dunne plakken. Meng de groenten met 4 el olijfolie, peper en zout, paprikapoeder. Hussel goed door en leg de groenten in een enkele laag op het bakpapier. Rooster ze in 20 minuten gaar, goudbruin en knapperig.
Schenk de soep in kommen en schep in iedere kom een flinke lepel geroosterde aubergine met paddenstoel.