Hete bliksem
Hete bliksem is een oud Nederlandse husselpot en wordt gemaakt van aardappelen, zure en zoete appels en uien.
Ingrediënten voor 5 personen:
- 1,25 kg kruimige aardappelen
- 1 blaadje laurier
- 2 stukjes foelie
- 600 gram jonagold
- 500 gram goudrenetten
- 100 gram ui
- 50 gram roomboter
Bereiding:
- Schil de aardappelen, snij ze in stukken en doe ze in een pan met water.
- Voeg laurier en foelie toe en een snuf zout.
- Breng het water aan de kook, leg een deksel op de pan en kook de aardappelen in 20-25 minuten gaar.
- Schil alle appels en snij ze in stukken, voeg een scheutje water toe en kook ze in 10 minuten gaar.
- Pel en snipper de ui. Bak hem op zacht vuur glazig in de boter.
- Giet het kookvocht van de aardappelen af en verwijder laurier en foelie.
- Voeg de gebakken ui met de boter toe aan de aardappelen en stamp ze tot puree.
- Voeg de appel-compote toe. Roer door met een houten pollepel.
- Serveer met zelfgemaakte slavinken of bloedworst.