Hete bliksem en zelfgemaakte slavinken volgens de “lazy-vlees-bak-methode”
Hete bliksem is een oud Nederlandse husselpot en wordt gemaakt van aardappelen, zure en zoete appels en uien.
Ingrediënten voor 5 personen:
- 1,25 kg kruimige aardappelen
- 1 blaadje laurier
- 2 stukjes foelie
- 600 gram zoete appels; Glorie van Holland, Dijkmans’s zoet of Jonagold
- 500 gram zure appels; lemoen, notarisappel of goudrenetten
- 100 gram ui
- 50 gram roomboter
Bereiding:
- Schil de aardappelen, snij ze in stukken en doe ze in een pan met water.
- Voeg laurier en foelie toe en een snuf zout.
- Breng het water aan de kook, leg een deksel op de pan en kook de aardappelen in 20-25 minuten gaar.
- Schil alle appels en snij ze in stukken, voeg een scheutje water toe en kook ze in 10 minuten gaar.
- Pel en snipper de ui. Bak hem op zacht vuur glazig in de boter.
- Giet het kookvocht van de aardappelen af en verwijder laurier en foelie.
- Voeg de gebakken ui met de boter toe aan de aardappelen en stamp ze tot puree.
- Voeg de appel-compote toe. Roer door met een houten pollepel.
- Serveer met zelfgemaakte slavinken of bloedworst.
Slavinken:
- 1/2 kg half om half gehakt
- 1 ei
- Paneermeel
- Peper en zout
- 5 plakken katenspek
- Klont roomboter + scheut milde olijfolie
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 75 graden.
- Maak het gehakt aan met de eieren, peper en zout.
- Voeg zoveel paneermeel toe tot je een smeuïg maar stevig mengsel hebt.
- Maak je handen even vochtig, vorm 5 korte dikke worstjes van het vlees.
- Wikkel om elk worstje een plak ontbijtspek.
- Verhit de olie in een braad-/koekenpan, voeg de boter toe.
- Leg de blinden vinken in het vet en bak ze op hoog vuur aan alle kanten mooi bruin.
- Blus het bakvet met een scheutje water.
- Zet de pan in de oven en laat het vlees minimaal een half uur staan. Langer mag ook.
- Serveer de slavinken met de hete bliksem.
De truc is dat de oven op 75 graden staat en dat is de ideale kerntemperatuur voor de slavink. Bij 75 graden is ‘ie mals, gaar en sappig. Zolang je de oven maar niet hoger zet kun je het vlees er lekker in laten staan en heb je er geen omkijken naar.