Hollands stamppotje van doperwten en verse kruiden met krokant gebakken rookspek en oesterzwammen
Ingrediënten:
- 600 gram aardappel, geschild gewicht
- 400 gram doperwten
- Bosje peterselie
- Bosje basilicum
- 4 tenen knoflook
- 150 ml crème fraîche
- 300 gram oesterzwammen
- Olijfolie
- Peper en zout
- 8 plakjes ontbijtspek
Bereiding:
Bak het ontbijtspek in een droge koekenpan op laag vuur in ongeveer 8 minuten knapperig en gaar. Leg het spek op een stuk keukenpapier. In de koekenpan zit nu nog een restje spekvet met een heerlijke rooksmaak, zet die pan even opzij, je gaat daar straks de oesterzwammen in bakken.
Zet de aardappelen met 2 tenen knoflook op en kook ze gaar. Breng een pan met water aan de kook, voeg de doperwten toe en kook ze in 4 minuten gaar. Stort ze in een vergiet en spoel ze koud onder de stromende kraan. Pureer de helft van de doperwten met de helft van beide kruiden, de crème fraîche en wat peper en zout tot een smeuïge puree.
Neem de ontbijtspek-pan voeg nog een scheutje olijfolie toe, verhit de pan op hoog vuur en bak de oesterzwammen geurig en gaar. Voeg aan het eind van het bakken twee fijngehakte tenen knoflook toe, bak die even mee. Voeg peper en zout toe en schep de oesterzwammen in een kom.
Hak de rest van de kruiden fijn (houd een paar blaadjes basilicum achter voor de garnering). Pureer de aardappelen met een roerzeef, voeg de erwtenpuree en de doperwten toe (houd er een paar achter voor de garnering).
Waarschijnlijk is het nodig om de stamppot nog even op te warmen, doe dat bijvoorbeeld in een hapjespan. Leg per persoon twee plakjes krokant spek op het bord, schep daar een bolletje stamppot op, dat lukt goed met een ijsboltang of een garneer-ring. Leg naast de stamppot een lepel oesterzwammen. Garneer de borden met de rest van de doperwten en een blaadje basilicum.