Hollandse appeltaart
Ingrediënten voor 1 taart:
- 400 gram zelfrijzend bakmeel
- 175 gram lichte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker, met echt vanille
- 1 ei
- snufje zout
- 200 gram koude roomboter
- 750 gram elstar appels
- 750 gram goudrenetten
- 2 el custardpoeder
- 2 el rietsuiker
- 1/2 el kaneel, of meer naar smaak
- 2 el paneermeel
- handje rozijnen of krenten
- 1 ei, voor het bestrijken van de bovenkant
Extra: deegroller, bakpapier, springvorm van 24 cm
Bereiding:
- Verwarm de oven op boven- en onderwarmte (dus geen hetelucht) voor op 170 graden.
- Schuif het rooster iets onder het midden in de oven.
- Doe de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, ei en zout in een mengkom.
- Snij de boter in kleine blokjes en voeg deze toe.
- Kneed met de hand tot een stevig deeg (of in een keukenmachine met de platte menghaak).
- Neem 2/3 van het deeg, de rest heb je straks nodig voor het rasterwerk.
- Stuif wat bloem op het aanrecht, duw het deeg een beetje plat.
- Stuif wat bloem op het deeg en rol er met een deegroller (of bijv. een ronde fles) een plat deeg van . Als je de springvorm erop zet moet het deeg aan alle kanten ongeveer 8 cm groter zijn.
- Leg een vel bakpapier op de bodem van de vorm en klem dan de rand van de springvorm erop. Vet de binnenkant van rand van de vorm lichtjes in met boter.
- Leg nu het deeg in de vorm en bekleed de bodem en de zijkanten ermee. Breekt het deeg in stukken, geen probleem, dan boetseer je het gewoon in de vorm in elkaar.
- Zet vorm met deeg in de koelkast.
- Schil ondertussen de appels, snijd ze in dunne schijfjes en doe ze in de mengkom.
- Voeg custardpoeder, rietsuiker en kaneel toe en meng dit goed door elkaar.
- Neem de vorm uit de koelkast en bestrooi de bodem met paneermeel en rozijnen/krenten.
- Schep de appels erin en duw ze een beetje aan.
- Stuif weer wat bloem op het aanrecht en rol het plat.
- Snijd er dunne repen van en leg deze in een rastervorm op de taart.
- Klop het tweede ei los en bestijk de rasters ermee. Giet de rest van het ei tussen de rasters op de appels.
- Zet de taart in de oven en bak gedurende 1 uur tot hij goudbruin is en heerlijk ruikt.
Eet smakelijk!